10 ВИДА ЯДКИ, КОИТО Е ХУБАВО ДА ПОЗНАВАТЕ

Ядките се предлагат в толкова много различни разновидности, форми, текстури, аромати и с различни хранителни ползи. Не само, че можете да похапвате пресни, сушени, препечени или печени ядки, те също са подходящи за всякакви сладки и солени рецепти.

От добавяне към салати и сладки, до приготвяне на ядкови млека, ядките са толкова приспособими, че си струва да проучите кулинарния им потенциал и да увеличите максимално използването им във вашето ежедневие.

По-долу ще разгледаме 10 от най-популярните видове ядки.

Орехи

Те са чудесен източник на здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали, те също са богати на антиоксиданти. Нещо повече, орехите могат да добавят допълнителна хрупкавост и да увеличат хранителното съдържание както на сладки, така и на солени ястия, от салати и гарнитури до гювечи и яхнии.

Лешници

Лешниците, могат да се консумират пресни или сушени, давайки различни вкусове и се отглеждат главно в Турция и Италия. Те са много популярни и използвани в печенето и сладкарството – помислете за пралине и какаова мазнина – и могат също да бъдат пресовани, за да се получи силно ароматизирано лешниково олио за готвене.

Лешниците също са отличен източник на хранителни вещества в една балансирана диета. Те са заредени с хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксидантни съединения и здравословни мазнини, и са свързани с подпомагане за намаляване на нивата на мазнини в кръвта, регулиране на кръвното налягане, намаляване на възпалението и подобряване на нивата на кръвната захар, наред с други.

Кашу

Ядките кашу, са често консумирани самостоятелно като леки закуски, използвани в рецепти или преработени в сирене от кашу или масло от кашу.

Ядките кашу имат по-висок брой калории от някои други ядки, но все пак са здравословна добавка към вашата диета и са богати на хранителни вещества и здравословни мазнини, протеини, основни витамини и минерали.

Макадамия

Тези изключително питателни ядки с размер по-голям от на нахут са ценени заради сладкия си маслен вкус и кремообразна текстура и идват от Австралия.

Ядките макадамия са богати на хранителни вещества и полезни растителни съединения. Те също са свързани с няколко предимства, включително подобрено храносмилане, здраве на сърцето, управление на теглото и контрол на кръвната захар.

Шам-фъстъци

Тези богати на хранителни вещества ядки са пълни със здравословни мазнини, протеини, фибри и защитни антиоксиданти и могат да помогнат за поддържане на здраво сърце и очи, наред с много други ползи за здравето.

Ядките от шам фъстък често се консумират цели, пресни или печени и осолени, а също така се използват в сладолед от шам фъстък, масло от шам фъстък, паста от шам фъстък и сладкиши като баклава, шоколад с шам фъстък, халва от шам фъстък, шам фъстък локум или бискоти, и студени разфасовки като мортадела.

Фъстъци

Фъстъците са бобови и ядливи семена, по-скоро като соя, леща, въпреки че са богати на здравословни ненаситени мазнини и фибри, точно като ядките.

Фъстъците са популярна съставка в много ястия и култури по света; използват се за фъстъчени сосове, фъстъчено масло, мюсли и др.

Бадеми

Бадемите, които всъщност са ядливи семена, често се консумират печени или сурови. От тях се произвежда както масло, така и мляко, освен това се използва често в сладкарството, печенето и марципана.

Въпреки че бадемите са храна с високо съдържание на мазнини, голяма част от тях са под формата на мононенаситени мазнини, които помагат за защита на сърцето чрез поддържане на нивата на липопротеините с висока плътност (HDL) холестерол.

Кедрови ядки

Кедровите ядки се отглеждат и използват в кухните по целия свят, както в сладки, така и в солени празнични ястия. Въпреки че са с високо съдържание на калории, кедровите ядки са богати на важни хранителни вещества, фибри, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Вкусни, просто препечени, кедровите ядки са най-известните използвани за приготвяне на генуезко песто от босилек, но също така са жизненоважна съставка на различни ястия, приготвени с мляно месо, сладкиши, спанак, крем и брашно от кестени

Пекан

Тази вкусна ядка, произхождаща от Северна Америка, има маслен вкус, който е идеалното допълнение към сладки и солени ястия. Нещо повече, те са 70 процента мазнини (добрият вид), заредени са с антиоксиданти и са богати на калций, магнезий, протеини и фибри.

Бразилски орехи

Бразилските орехи могат да се консумират сурови или печени. Те са чудесен източник на протеини, витамини, селен, ниацин, калций и желязо. Тези универсални ядки могат да се приготвят във всякакви сладки и солени ястия, включително сосове, десерти, сорбета и смутита.

Ние от ROYAL NUTS предлагаме голямо разнообразие на печени и сурови ядки, които можете да поръчате директно от нашият сайт.

Коментари