КРЕМООБРАЗНА ПАСТА С КАШУ И АРТИШОК

Кашуто осигурява идеалната основа за кремообразни веган сосове, които да използвате в приготвянето на паста. Овкусена с черен пипер и лют червен пипер, в комбинация с лимон и вино. Тази паста ще ви стане любима!

Необходими продукти:

200 г сурови ядки кашу, едро нарязани

200 мл току-що преварена вода

1 супена лъжица зехтин екстра върджин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

½ чаена лъжичка лют червен пипер, плюс допълнително за сервиране

120 мл сухо бяло вино

350 г фузили или подобна форма на паста

сок от 1 лимон

2 супени лъжици хранителна мая на люспи

400 г консервирани сърца от артишок във вода, отцедени и нарязани на четвъртинки

А ето и как да я приготвите:

  1. Сложете кашуто в топлоустойчива купа и го залейте с току що заврялата вода. Оставя се да кисне 15 минути. Междувременно загрейте олиото в голям тиган на среден огън. Добавете чесъна и лютия червен пипер, след което гответе за 1 минута, докато започне да омеква. Добавете виното и бъркайте, докато се намали наполовина.
  2. На друг котлон сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври и сварете пастата, според инструкциите на пакета. Запазете една чаша от водата за готвене, преди да я изсипете.
  3. Поставете накиснатото кашу (включително водата за накисване) в кана блендер с лимоновия сок и люспите мая, след което разбийте до гладкост. Разбъркайте соса в подготвената смес, след което добавете отцедената паста с добра част от запазената вода за готвене, за да я комбинирате в гладък сос.
  4. Разбъркайте артишока, докато се затопли. Разпределете в купички и подправете със смлян черен пипер и малко допълнителни люти чушки (ако обичате по-пикантни ястия).

Добър апетит!

Коментари