ЯДКИ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ – ДА ИЛИ НЕ?

Със сигурност сте чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер. Това може да повлияе негативно на качеството на съня и здравето ни, да доведе до натрупване на излишни калории и увеличаване на теглото. Разбира се, добре е основните хранения да бъдат разпределени правилно през деня. Това обаче не означава, че вечер задължително не трябва да консумираме нищо, все пак тялото ни продължава да работи и по време на сън. Много хора изпитват силен глад в късните часове, а за да се справят с него, просто трябва да изберат правилните храни. Професионалните спортисти или хората, които тренират редовно, знаят, че има определени храни, които са подходящи за консумация преди лягане (съответно и такива, които е по-добре да се избягват). Приемът на правилния протеин през нощта може да помогне и в изграждането на мускулите по време на сън.

Добри и препоръчителни варианти за нощно хапване могат да бъдат:

Какво трябва да знаем за ядките?
В ботанически смисъл ядката е плод, който е съставен от твърда черупка и семе. Семената обикновено са годни за консумация и се наричат още ядки. Те се използват при готвене и могат да се консумират сурови, печени или пържени. Много от тях се използват и за производство на различни козметични продукти. Ядките са богати на хранителни вещества и са чудесен източник на енергия. Те са с високо съдържание на калории и мазнини, така че не е добре да ги ядете в големи количества. Ядките имат много ползи за здравето, ако ги консумирате умерено. Проучвания показват, че редовната консумация може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, както и много други здравословни проблеми.

Консумация на ядки вечер преди лягане – да или не?
Много експерти все още вярват, че ядките са лош избор за ядене през нощта, докато други са на мнение, че това може да е от полза за организма. Ядките са с високо съдържание на мазнини, така че се считат за лош вариант при някои хора, особено ако целта, към която се стремят е отслабване. Важно е да се отбележи, че огромно значение има видът на ядките, които консумираме и най-вече те да са в суров вид. Изследване показва, че хората, които са консумирали бадеми вечер, са имали големи подобрения в нивата на холестерола и триглицеридите.

Защо е добре да хапваме ядки вечер преди сън?
Когато си легнем и заспим, тялото ни остава 6-8 часа без храна. През това време мускулите ще бъдат в състояние на възстановяване, особено ако следваме строга тренировъчна програма. В този случай бадемите и други ядки могат да бъдат чудесна алтернатива. Те са калорична храна, която е наситена с омега 3 мастни киселини и здравословни мазнини, които се нуждаят от много време за храносмилане. Ако консумирате ядки около 30 минути преди лягане, тялото ви ще има достатъчно хранителни вещества през нощта. Това ще подобри възстановяването и растежа на мускулите.

Какъв вид ядки да изберем?
Ядките са полезни, ако ги консумирате в сурова непечена форма. Това е така, тъй като около 15% от здравословните мазнини се унищожават по време на процеса на печене. Задължително трябва да избягвате пържени ядки, приготвени с растително масло и голямо количество сол, със сладки или солени заливки/добавки. Препоръчва се да ядете сурови бадеми преди лягане, но можете да ги замените с орехи, бразилски орех, кашу или шам-фъстък. Шам фъстъка е и една от най-богатите на мелатонин храни и може да спомогне за по-добър сън. Разбира се, трябва да се внимава по отношение на количеството, за да можем да се насладим на ползите на ядките за организма ни.

С високо съдържание на протеини и добри мазнини, ядките са добър вариант за късно хапване или по всяко време на деня. Проблемът с тях е, че лесно може да се прекали с количеството. Имайте предвид, че всеки организъм е различен, наблюдавайте как ви се отразява консумацията на ядки вечер. Ако не спортувате активно и забележите покачване на теглото или алергични симптоми, то очевидно това не е вашата храна. Бъдете отговорни към себе си и по отношение на качеството и броя на избраните от вас ядки. Бъдете активни, грижете се за себе си и се стремете да поддържате един здравословен и балансиран начин на живот, за да се чувствате истински пълноценни всеки ден.

Коментари