СУСАМЪТ И ПОЛЗИТЕ МУ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

Сусамовите семена са едни от най-предпочитаните в България, а и в света. Широко разпространени са в кулинарията – често се използват в салати, основни ястия и десерти, както и за поръска на различни закуски. Сусамът е основна съставна част и на някои видове халви и тахани, както и на други десерти, в които именно той е главният герой. Освен невероятния си вкус, той ни дава и нещо още по-важно – наистина уникална грижа за здравето, което го прави изключително подходящ за ежедневна консумация.

Какво представлява сусамът?

Растението сусам е едногодишно и е широко разпространено в целия свят. Заради невероятните му здравословни качества и благодарение на специфичния му вкус, още от миналото е известен и с името “черното злато на фараоните”.

Сусамът става все по-популярна съставка в кулинарията и търсенето му постоянно нараства, което налага и засиленото му култивиране и отглеждане. В България се отглеждат общо 3 сорта сусам, като те са по-качествени, вкусни и високодобивни от тези, които се отглеждат в световен мащаб от страните с най-голямо производство.

Кратка история на сусама.

Смята се, че сусамът произхожда от Африка, въпреки че за първи път е споменаван в индийските легенди, в които е бил символ на безсмъртието.

В България, той пристига чак през 14-ти век с идването на османските турци. Най-честата форма, чрез която се разпространява е като сусамов тахан, който се получава в процеса на обработката на семената за получаване на масло. До 19-ти век сусамът се отглеждал във все повече места в южна България, но с напредването на историята е изместен от слънчогледа. 

В последно време, консумацията и търсенето му значително нарастват заради доказаното му изключително благоприятно за здравето действие и високата концентрация на полезни вещества, и това е причината за увеличаването на производството му.

Хранителна стойност на сусама

Сусамът е изключително богат на:

  • витамини – А, C, Е, В1, В2, В3, В6
  • минерали – магнезий, желязо, мед, фосфор и калций
  • омега – 3 и омега – 6 мастни киселини
  • фитоестрогена сесамин, притежаващ противоракови и антиоксидантни свойства
  • фитостероли
  • фибри
  • всички незаменими аминокиселини

53-63% от съдържанието на сусама се заема от масло, а по 21% от състава му са протеини и въглехидрати.

Сусамовото масло също е изключително полезно, като съдържа ненаситени мастни киселини, витамин E, магнезий, фосфор, лецитин, калций, метионин и още много други полезни вещества.

Хранителна стойност в 100 гр сусам:

Енергийна стойност – 573 kcal

Мазнини – 49.67 г

Въглехидрати – 23.45 г

Фибри – 11.80 г

Белтъци – 17.73 г

Един от често срещаните въпроси – Пълнее ли се от сусама?

Не, дори спомага за отслабването!

Често се бърка, че високото съдържание на мазнини в сусама води до покачване на килограми, но това НЕ е вярно, защото голяма част от тях са ненаситени мазнини, а 100% от тях са полезни за нас. Мазнините са основен и жизненоважен макронутриент без който животът е невъзможен. Не е проблем да консумираме храни, богати на мазнини, дори това е задължително ако искаме да живеем здравословно и да изглеждаме по желания начин. Важното е от какви храни си ги набавяме и какво е качеството им. Мазнините в сусама са изключително подходящи за ежедневна употреба и значително допринасят за отличното здраве.

Сусамът съдържа и доста фибри, които ни засищат и допълнително улесняват процеса на отслабване. Да не забравяме и наличието на доста протеини, които също допринасят за по-бързото и трайно засищане и поддържането на оптимална форма.

15 причини защо да ядем повече сусам

  • Подобрява храносмилането

В сусама се съдържат голямо количество фибри, които значително подобряват храносмилането. Присъствието на тези вкусни семена в ежедневното меню ще ни помогне с лекота да се погрижим за здравето на цялата храносмилателна система.

  • Намалява лошия холестерол

Фитостеролите в сусама намаляват лошия холестерол, като блокират производството му. Едни от най-богатите на фитостероли сусамови семена са черните.

  • Укрепва здравето на сърцето

Съединението сусамол, което има антиоксидантното и противовъзпалително действие, предотвратява образуването на атеросклеротични лезии и по този начин значително подпомага здравето на сърцето.

  • Облекчава диабета

Изследване доказва, че сусамът предпазва от диабет и увеличава плазмената глюкоза при свръхчувствителни диабетици. Благодарение на високото съдържание на магнезии и други важни микроелементи, редовната консумация на сусам води до облекчване на диабета.

  • Регулира кръвното налягане

Същото проучване от горната точка доказва и че сусамът е ефективно средство за намаляване на кръвното налягане, като това се дължи отново на магнезия. За него е известно, че е ефективно средство за понижаване на кръвното.

  • Потиска анемията

Сусамът съдържа и голямо количество желязо, а, както знаем, то е ключово при анемия, както и когато се чувстваме отпаднали. 

  • Ефективно се грижи за здравето на костите 

Сусамът е мощно средство и за подобряване здравето на костите. Благодарение на цинка и калцийя, които се съдръжат в него, редовната му консумация води до повишаване плътността на костите.

  • Защитава клетките

Малките сусамови семена имат и още едно огромно здравно предимство – защитават клетките на генетично ниво. Доказано е, че сезамолът, който се съдържа в тях, предотвратява увреждането на клетката и ДНК.

  • Осигурява превенция срещу рак

В сусама се съдържат и противоракови съединения, в това число фитинова киселина, магнезий и фитостероли, като именно тези семена могат да се похвалят с най-високото съдържание на фитостерол от всички семена и ядки.

  • Грижи се за дихателната система

Консумацията на сусам дава благоприятни резултати и при астма, както и при други респираторни проблеми, като предотвратява и облекчава спазмите на дихателните пътища. Това се дължи отново на високото съдържание на магнезий.

  • Благоприятно действие за устното здраве

Маслото от сусам се използва от векове за поддържане на отлично устно здраве, като намалява зъбната плака, избелва зъбите и цялостно подобрява здравето.

  • Намалява стреса

Сусамът е и ефективно средство за намаляване на стреса и безпокойствието, защото съдръжа магнезий и калций, които са известни именно с отпускащото си действие. Освен това, в семената се съдържат и витамините тиамин и триптофан, които повишават производството на серотонин, който намалява болката, подобрява настроението и съня.

  • Подобрява здравето на кожата и косата

Известно е, че цинкът е един от основните минерали, които отговарят за това да имаме сияйна кожа и прекрасна коса. За щастие, той се съдържа в големия количества в сусама, а това означава, че семената му са отличен начин да изглеждаме добре.

  • Предпазва черния дроб от токсичното действие на алкохола

Доказано е, че сусамът има детоксикиращ ефект, като помага на черния дроб да преработи по-бързо и лесно токсините от алкохола. По този начин пречиства организма и ни позволява да се чувстваме добре.

  • Изглажда бръчките

Редовното нанасяне на сусамово масло върху кожата я защитава от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи, което предотвратява появата на бръчки и пигментни петна.

Ако и ти вече си на мнение, че е време да си купиш сусам, то можеш да го направиш от тук: https://royalnuts.bg/%d1%81%d1%83%d1%81%d0%b0%d0%bc-%d0%b1%d1%8f%d0%bb/

А защо не и под формата на сусам? https://royalnuts.bg/%d1%81%d1%83%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d1%85%d0%b0%d0%bd-200-%d0%b3/

Други интересни факти: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%81%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BC

Коментари