СТАФИДИТЕ – СКЪПОЦЕННИ КАМЪЧЕТА

Златни, зелени или черни скъпоценни камъчета – това са стафидите. Те са получени чрез изсушаване на гроздето (бяло или червено), на слънце или в сушилни. А ето защо са толкова полезни за нас и здравето ни.

Повишаване на теглото – Стафидите, както и всички сушени плодове, са много добри при покачване на телесната маса, тъй като са пълни с фруктоза и глюкоза, а също така зареждат с много енергия – именно това прави стафидите идеална част от диетата на атлети или бодибилдъри, които се нуждаят от много енергия или тези, които искат да покачат своето тегло, без натрупване на холестерол. 

Анемия – Стафидите съдържат значително количество желязо, което пряко помага при лечение на анемия. Съдържат много от елементите на витамин В комплекс, които са от съществено значение за образуването на кръвта. Медът в стафидите също помага за образуването на червените кръвни клетки.

Запек – Високото съдържание на фибри в стафидите помага да се облекчи запека.

Ацидоза – Ацидозата е състояние на повишена киселинност на кръвта. Стафидите са добър източник на калий и магнезий, които са много ефективни при намаляване на киселинността. Те предотвратяват ацидозата именно чрез неутрализиране на киселините.

Треска – Фенолните фитокомпоненти, добре познати заради техните противобактерийни, антибиотични и противовъзпалителни свойства, са представени в изобилие в стафидите и помагат при треска, като се преборват с вирусни и бактериални инфекции.

Пречистват организма – Интересен начин да се възползвате от натуралното действие на стафидите е като ги накиснете за една нощ и след това изпиете водата. Това е чудесен начин да подобрите жизнената си енергия и действието на бъбреците си.

Полова слабост – Стафидите са известни със стимулирането на либидото, главно поради наличието на една аминокиселина, наречена аргинин, която се използва при лечение на проблеми с ерекцията. Често срещана практика в Индия е да се направи напитка за младоженците от мляко, варено със стафиди, и щипка шафран. Препоръчва се за хората, които страдат от полова слабост, да консумират редовно стафиди, като чрез тях човек получава много енергия.

Здравето на костите – Белият калций, който е главна съставна част на костите, се намира в стафидите и е един от най-добрите източници на бор, микроелемент, който е нужен на организма, за да се заздравят костите и да се усвои калция. Борът е особено полезен за предотвратяване на остеопорозата, предизвикана от менопаузата при жените, като помага и за костите, и за ставите.

Грижа за очите – Стафидите съдържат полифенолни фитокомпоненти, които имат свойствата на антиоксидант, които са много добри за очите, като ги защитават от вреди, причинени от свободните радикали (оксиданти), като дегенерация на макулата, свързани с възрастовото отслабване на зрението, катаракта (перде) и т.н. В допълнение стафидите съдържат витамин А, А-бета каротин и A-каротеноид, всички от които са от съществено значение за доброто здраве на очите ни.

Грижи за зъбите – Oleanolic киселина, която се съдържа в стафидите, играе решаваща роля в защитата на зъбите срещу кариеси, дупки, крехкост на зъбите и т.н. Чрез тази киселина ефикасно се предотвратява растежа на бактериите, които са виновни за образуването на кариеси и други проблеми със зъбите. Чрез богатото наличие на калций се насърчава доброто здраве и се предотвратяват счупвания на зъбите и емайла и ги прави издръжливи. Още едно интересно нещо за стафидите е, че колкото по-дълго са в директен контакт с вашите зъби, толкова по-добре, тъй като осигуряват продължителен контакт на Oleanolic киселината със зъбите и предотвратяват развитието на бактерии.

Как можем да включим стафидите в нашето меню?

Ключът към включването на стафиди в здравословна диета, диета за отслабване или някакъв вид специална диета е умереност. Стафидите се комбинират  чудесно с леки закуски като банани, ябълки и фъстъчено масло. Стафидите могат да се добавят към закуски като зърнени храни, овесена каша, гранола или палачинки. Можете да разширите използването на стафиди, като ги добавите към основните ястия или салати. Можете да включите стафиди в салата от риба тон или рецепта за пилешка салата. Стафидите също могат да се добавят към домашно приготвен  хляб, кифли, бисквити и други печени изделия на по-високо ниво.

Ето тук, можете да откриете нашите “златни скъпоценни камъчета” – Стафида златна Джъмбо https://royalnuts.bg/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b6%d1%8a%d0%bc%d0%b1%d0%be/

Тук можете да откриете няколко рецепти, в които да ги включите: https://recepti.bg/produkti/stafidi/

Коментари