НАЙ-ДОБРИТЕ “МОЗЪЧНИ” ХРАНИ ЗА ЗАКУСКА.

Часовникът звъни, едва ставате от леглото, чудите се какво да облечете, вече закъснявате, а дори и закуската не е приготвена. Изкушени сте да я пропуснете, нали? Много изследвания обаче са направени относно връзката между закуската и функционирането на мозъка, като се търси конкретно как определени храни могат да подобрят настроението, концентрацията, паметта и способностите за учене, както и да намалят стреса.

Мозъкът, като основен орган за оцеляване, също е “най-гладният“ орган на тялото, а когато се храни добре, ще позволи на останалата част от тялото да процъфтява. Един недохранен мозък винаги ще има затруднения във функционирането и вземането на решения, поради което ще доведе до лошо качество на живота на много различни нива.

За целта подходете умно и заложете на тези храни, които ще ви държат дълго време сити, ще ви заредят с достатъчно енергия и ще ви подсигурят максимума от хранителни вещества, с които да преборите всички предизвикателства по най-добрия възможен начин.

Добрите мазнини са от решаващо значение за оптималното здраве на мозъка, тъй като самият мозък е съставен от 60% мазнини при сухото му тегло. Голям процент от тази мазнина се състои от специализирани Oмега-3 и Oмега 6 мазнини. Органичните ядки и семена, нерафинираните  масла, риба , както и много листни зеленчуци могат да осигурят на мозъка огромен източник както на Oмега-3, така и на Oмега-6. Чиа семената , лененото семе , тиквените семки , орехите , бадемите, кашуто и пекана  са с високо съдържание на тези полезни мазнини.

Протеините предоставят градивните елементи за повечето от тъканите на тялото, нервите, включително и мозъка. Храните, съдържащи протеин, са месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения, киноа , чиа, елда и ядки. Таханите от ядки, сред които е и фъстъченият тахан, са отличен избор за закуска, защото осигуряват висока концентрация протеин в минимално количество. Добавете две супени лъжици ядков тахан към сутрешното смути, извара, овесени ядки, в комбинация с плодове или просто го намажете на филийка пълнозърнест хляб.

Сложни въглехидрати . За да работи при максимален капацитет, мозъкът се нуждае от постоянен приток на енергия, в идеалния случай от сложни въглехидрати като овесени ядки, ръжени ядки, трици, кафяв ориз и бобови растения.

Витамини, минерали и антиоксиданти. Витамините А,С и Е са мощни антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане , включително и мозъчните клетки. Източници на тези витамини , както и на витамини от Б– групата и фолиева киселина са черен дроб, сирене, яйца, студеноводни риби,месо, зеленчуци и плодове , ядки ,слънчогледови семки и пълнозърнести храни. Най-добрите плодове за сутринта са дребните плодове, защото са изключително хранителни, богати на фибри и антиоксиданти ускоряващи метаболизма. Най-добре е да са цели , а не под формата на сок, за да се запазят фибрите в тях. Като могат да се използват както пресни , така и сушени плодове.Червени боровинки, малини, ягоди, къпини, сини боровинки, инка бери, годжи бери и стафиди са идеални за старт на деня. Подобряват мозъчната активност, храносмилането, сърдечната дейност и настроението. От зеленчуците най-богати на антиоксиданти са брюкселско зеле, спанак, броколи, цвекло, авокадо и червени чушки.

Калцият е необходим за правилното функциониране на нервните импулси. Много добри растителни източници на калций са: водорасли, ядки и семена, като бадеми, лешници, сусам, фъстъци, зърна (особено соя), смокини,сушени кайсии, киноа, броколи и рукула. Фосфорът играе важна роля в развитието на мозъчните клетки. За да го набавите на организма си, консумирайте яйчен жълтък ,пшеница, краставици, карфиол, целина, гъби, овес, бадеми, бразилски орехи , слънчогледови семки, както и фъстъчен тахан. Заедно с голямото количество протеин, фъстъченият тахан е богат на фосфор. Диетолозите препоръчват да се консумира органичен, естествен фъстъчен тахан пред подсладените, пълни с наситени мазнини вариации на продукта на пазара. Недостигът на желязо може да влоши паметта ви. Добри източници на желязо са месо, боб, спанак, сушени кайсии , ягоди и боровинки , кашу , слънчогледови семки, кедрови ядки, чиа, амарант, киноа  и зърнените закуски.

Водата съставлява 80% от тялото. Тя е жизнено важна за „комуникацията“ в мозъка и централната нервна система. От изключително голямо значение е да приемате поне по 2 литра вода дневно.

Имайте предвид, че закуската ви също ще определи как мозъкът ви ще функционира през  целия ден. Фокусът, паметта и настроението могат да бъдат повлияни негативно от липсата на закуска. Доказано е , че хора, които закусват, имат тенденцията да демонстрират значително по-добри познания и резултати от тези, които не го правят.

Нахранете мозъка си! Закусвайте!

Посетете онлайн магазинът за ядки Royal Nuts и се запасете с висококачествени ядки, ядкови масла и тахани, мед, семена, зърнени храни и сушени плодове и поръчайте някои от тези страхотни храни за здравословна закуска всеки ден.

Какво представлява човешкият мозък? Уикипедия

Коментари