ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ С ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА

Една от неизменните подправки в кулинарията и особено при десертите е канелата. С добавянето й в повечето десерти, напитки и дори в някои основни ястия, се прибавя и характерният й, завладяващ и магичен аромат, който е любим на почти всеки човек.

Част от здравословните ползи на цейлонската канела накратко

Задължително трябва да напомним нещо много важно за канелата, защото то пряко влияе на здравето ни – съществуват 4 основни вида:

  • цейлонска
  • касия (китайска канела)
  • виетнамска
  • индонезийска

Те се различават по вкус и аромат, както и по наличието на токсичното вещество кумарин.

Касията, виетнамската и индонезийската канела са със значително по-ниско качество от цейлонската, като имат по-тъмен, сиво-кафяв цвят. Техният вкус е лютиво-сладък, а мирисът им – силен, докато цейлонската канела има сладникаво-парлив, изключително приятен вкус и божествен аромат.

Съдържанието на полезни вещества в цейлонската канела също е в пъти по-голямо, в сравнение с останалите видове, но, може би, най-важната разлика е, че останалите 3 вида съдържат веществото кумарин, което е силно токсично за хората ако се приеме в по-голяма от препоръчителната доза, която е едва 0.1 милиграм на килограм телесно тегло.

ЗА ИНФОРМАЦИЯ, в 1 чаена лъжичка касия се съдържат 5 и 12 милиграма кумарин, което означава, че много лесно можем да надвишим нормата. 

Добрата новина е, че в цейлонската канела, количеството на кумарин е около 1000 пъти по-малко, като то е 0.001-0.005 милиграма в една чаена лъжичка, което, на практика, няма как да навреди на човек, дори и при голяма и редовна консумация.

Заради това, ако искаме да се погрижим за здравето си, винаги трябва да избираме само истинска цейлонска канела.

Ето и едни от най-големите ползи на цейлонската канела накратко:

  • Регулира кръвната захар
  • Намалява лошия холестерол и предпазва сърдечно-съдовата система
  • Подобрява инсулиновата чувствителност
  • Регулира кръвното налягане
  • Подобрява кръвообращението
  • Много ефективна за отслабване
  • Действа благоприятно при ставни болки и възпаления
  • Ефикасна срещу гъбични инфекции
  • Повишава имунитета
  • Значително подобрява храносмилането
  • Облекчава менструалните спазми
  • Премахва главоболието

Тя е изключително богата на витамини – витамин A, витамини от група B, витамин C, витамин K1 и витамин E.

В състава й влиза и богат набор от най-важните минерали за отличното здраве – магнезий, калций, желязо, калий, цинк, селен, фосфор, манган и др.

Ето и няколко рецепти, в които можете да включите канела:

Протеиново-канелени бананови палачинки

Продукти:

  • 1 банана
  • 1 яйце
  • 3 белтъка
  • 1-2 ч.л. натурален конопен протеин
  • Цейлонска канела на прах на вкус
  • Ядково мляко за получаване на желаната консистенция на сместа
  • Студено пресовано кокосово масло за намасляване на тигана

Приготвяне:

1. Блендираме всички съставки до получаването на хомогенна смес.

2. Загряваме тиган, намасляваме го с кокосовото масло, за да не залепват палачинките и сипваме малко от тестото, като оформяме малка палачинка, за да може да се изпече и отлепя по-лесно. По този начин приготвяме всички палачинки до изчерпване на тестото.

3. Можем да консумираме палачинките индивидуално или да сервираме с любим плод.

Ползи:

Тези палачинки са изключително вкусни, много хранителни и подходящи за възстановяване след тренировка поради високото си съдържание на протеин. Белтъчините се получават от яйцата и от конопения протеин, който е най-лесният за усвояване протеин в света. Палачинките са и перфектна закуска, защото няма да огладнеем поне до обяд, но тялото ни ще получи пълен набор от всички нужни хранителни вещества, включително всички аминокиселини, дори и незаменимите.

Канелено-джинджифилови сладки

Продукти:

Приготвяне:

1. Смесваме всички сухи съставки в един съд.

2. Към тази смес прибавяме мекото масло (на стайна температура) и останалите съставки.

3. Замесваме гладко тесто, оформяме го на топка, завиваме го с прозрачно фолио и го оставяме в хладилника за 15-20 минути.

4. Поръсваме плота с брашно и върху него разточваме тестото. Точилката е добре да се натърка с брашно или да се намазни със студено пресовано кокосово масло, за да не залепва.

5. Тестото се нарязва на желаните формички. 

6. Загряваме фурната на 180 градуса и разполагаме сладките върху 1 или 2 тави (в зависимост от размера), върху хартия за печене, като оставяме разстояние между тях. Печем за по 15-18 минути.

7. Изваждаме тавата/тавите и оставяме да изстинат, след което ги преместваме в чиния, за да не се начупят.

Ползи:

Канелено-джинджифиловите сладки носят много настроение и са наустоимо вкусни. За разлика от повечето рецепти, тази не вреди на здавето ни, защото не съдържа нездравословни съставки, заради това можем да си я приготвяме и да сме спокойни, че всъщност се грижим за него. Голямо предимство на тази рецепта е, че не съдържа захар, защото тя е много вредна, особено за децата.


Какаово-бадемови бисквити с канела

Продукти:

Приготвяне:

1. Разтапяме кокосовото масло и меда на водна баня.

2. Пюрираме банана и към него добавяме сместа от кокосовото масло и меда, както и джинджифила, и индийското орехче, като разбъркваме добре.

3. Смесваме брашното от лимец с бакпулвера, какаото и канелата, и пресяваме, след което ги добавяме към сместа от точка 2. 

4. Към новополучената смес прибавяме небланшираното бадемово брашно.

5. Оставяме сместа за около 15 минути.

6. Загряваме фурната на 180 градуса.

7. Намокряме ръцете си и оформяме топчета от тестото, след което ги слагаме върху тава, застлана с хартия за печене и ги сплескваме с длан, за да се оформят бисквити. Между отделните бисквити трябва да има достатъчно разстояние.

8. Печем за около 15-18 минути или до готовност.

Ползи:

Какаово-бадемовите бисквити с канела са още един пример за здравословен десерт, който можем да хапваме когато ни се дояде сладко и да не съжаляваме, че здравето ни страда, защото тези бисквити всъщност се грижат за него. Те са особено подходящи и за почерпка по време на празници, защото вкусът и ароматът им са наистина запомнящи се.


Овесено-канелена каша с ябълки

Продукти:

  • 1 ч.ч. овесени ядки
  • 1 ябълка
  • 1 ореха
  • 2 ч.л. Цейлонска канела на прах
  • 3 с.л. ядково мляко
  • 1 ч.л. масло
  • стевия на вкус
  • вода

Приготвяне:

1. Слагаме овесените ядки в тенджера и наливаме толкова вода, че да ги покрива с 1 пръст над тях.

2. Поставяме тенджерата на котлона и оставяме да заври, след което намаляваме котлона и прибавяме начупените и почистени орехи, настърганата ябълка, маслото, канелата и стевията.

3. Прибавяме ядковото мляко.

4. Оставяме да ври 5-10 минути и сипваме в купичка, след което сервираме.

Ползи:

Овесената каша е отличен избор за закуска, защото ще засити глада ни чак до обяд и в същото време ще получим нужните ни хранителни вещества, като витамини, минерали, микроелементи, фибри и други, за да се чувстваме добре. Освен въглехидратите от овесените ядки, организмът ни получава и доста протеин от орехите, ядковото мляко, а и от самите овесени ядки, защото те съдържат 13 г белтъчини на 100 гр продукт.

Здравословно мляко с ориз и канела

Продукти:

  • 1 л обезмаслено прясно мляко(или ядково мляко)
  • 200 гр пълнозърнест ориз
  • настъргана лимонова кора
  • стевия на вкус
  • Цейлонска канела на прах за поръсване

Приготвяне:

1. Измиваме няколко пъти ориза.

2. Слагаме млякото в тенджера, прибавяме лимоновата кора и оставяме да заври.

3. Добавяме ориза и периодично бъркаме, за да не залепне. 

4. Когато се сгъсти и се получи кремообразна консистенция, добавяме стевията.

5. Сервираме в купички и поръсваме с цейлонската канела.

Ползи:

Един от най-любимите и често приготвяни десерти в България е млякото с ориз. Важно е да се стремим винаги да използваме здравословни версии на ястията, които готвим най-често, защото именно тях консумираме най-редовно и е препоръчително те да допринасят за здравето ни. Това мляко с ориз е точният пример за това – здравословен традиционен и много вкусен десерт.

Канелено-тиквено смути

Продукти:

  • 1/2 банан
  • 1/2 ч.л.(или на вкус) натурален джинджифил на прах
  • 200 гр сварена тиква
  • Цейлонска канела на прах  на вкус(аз слагам 1 ч.л.)
  • 200-250 мл ядково мляко
  • Индийско орехче на вкус
  • 1 ч.л. натурална мака на прах
  • 1 с.л. мед

Приготвяне:

1. Блендираме всички съставки до получаването на хомогенна смес.

2. Смутито се сервира веднага.

Ползи:

Канелено-тиквеното смути има невероятен вкус, който със сигурност бързо ще вдигне коледното ни настроение. Освен това, то е и супер полезно, заради комбинацията от здравословни натурални храни. Смутито дава много енергия, благодарение на маката, засища глада заради банана и ядковото мляко, джинджифилът в него вдига имунитета, а цейлонската канела регулира кръвната захар и се грижи за фигурата ни. В допълнение, тиквата също има многобройни ползи и още повече допринася за отличното ни здраве.

Това смути е идеално за ежедневна консумация, особено през студените месеци.


Протеиново-какаово смути с круши, банани и канела

Продукти:

  • 1/2 замразен банан
  • 1 мека круша
  • Ядково мляко за получаване на желаната консистенция на смутито(около 200-250 мл)
  • 1 ч.л. конопен протеин на прах
  • Цейлонска канела на прах  на вкус
  • 1-2 ч.л. натурално сурово какао на прах/ брашно от рожков

Приготвяне:

1. Блендираме всички съставки до получаването на хомогенна смес.

2. Сервираме смутито веднага.

Ползи:

Още едно перфектно смути за старт на деня или за между храненията, което ще ни държи сити дълго време, ще ни бъде наистина много вкусно и ще се погрижи за здравето ни заради микса от пълноценни хранителни вещества.

Коментари