ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ НА ФЪСТЪЦИТЕ

Когато кажем на приятел да вземе ядки от магазина, той обикновено се връща с пакет фъстъци. Данните показват, че те са едни от най-популярните ядки у нас и почти всички хора обожават вкуса им. Освен това, те са и изключително полезни, като подпомагат здравето ни и ни набавят някои ключови хранителни вещества, за да се чувстваме добре, което прави и консумацията им още по-приятна. В тази статия ще разберем защо е толкова полезно фъстъците да са в ежедневното ни меню.

Какво представлява фъстъкът и дали е ядка? Повечето хора вероятно не знаят, но фъстъкът всъщност не е ядка, а принадлежи към семейството на бобовите растения. Това означава, че е родственик на боба и граха. Самото растение достига височина до 50-80 см, има чифтоперести, прикрепени към дръжки, листа с дължина 407 см и елипсовидна или обратно сърцевидна форма. Цветовете са групирани по 2-7 броя, като излизат от пазвите на листата и са на къси дръжки, подобно на други бобови култури.

Плодът(фъстъкът) е обвит от черупка, която отвън има мрежа от проводящи тъкани, а отвътре е покрита с нежна кожица, като в нея се помещават няколко фъстъка.

История на фъстъка? Историята му започва от Южна Америка, в предпланините на изток от Андите, като има сведения, че още преди над 3500 години са били използвани от инките при погребални ритуали, като храна за отвъдния свят, защото знаели колко хранителни и полезни са те.За местните, фъстъците били част от ежедневния им хранителен режим и ги консумирали на всяко или на почти всяко хранене. 

С течение на времето, фъстъците били пренесени и в различни части на света, като първо се установили в Северна Америка, а след това – в Азия. В Европа, те били пренесени именно от Азия, на което се дължи и първоначалното им прозвище – “китайски орех”. Някои исторически източници твърдят, че фъстъците са пренесени в Европа директно от Америка, благодарение на португалските мореплаватели, но не е установено как точно се е случило достигането им до континента ни.

В България, първите сведения за фъстъци са от 1896 година, като през 1926 година за пръв път са регистрирани като култура в статистиката, но отглеждането им, на практика, започва от 1930 година. През 1991 година площта, на която се отглеждат фъстъци в страната ни, достига своя най-голям пик до момента – 150 хил. декара – на второ място след слънчогледа. Днес, площта, в която се отглеждат фъстъци, не надвишава 15 хил. декара и е съсредоточено главно в 2 региона – Пловдивски и Благоевградски, като от 2004 година насам в Садово, в чиято област са разположени основните площи, се чества “Ден на фъстъка”. Той е в последната събота на март, като в деня се прави конкнурс за най-добър производител на фъстъци и се организират празненства.

Фъстъците са богати на:

  • витамини – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 или РР (ниацин), С (аскорбинова киселина)
  • минерали – желязо, калций, магнезий, натрий, фосфо, калий
  • здравословни мазнини, като количеството им е между 44-56%
  • протеини, като бързо засищат глада и подпомагат нормалното функциониране на организма

Хранителна стойност в 100 гр фъстъци:

Енергийна стойност – 567 kcal

Мазнини – 49.24 г

Въглехидрати – 16.13 г

Фибри – 8.50 г

Белтъци – 25.8 г

Пълнее ли се от фъстъците? – един от често срещните въпроси

Не, дори спомагат за отслабването!

Някои хора си мислят, че високото съдържание на мазнини във фъстъците води до покачване на теглото, но това не е вярно. Голяма част от тях са ненаситени мазнини, а 100% от тях са полезни за нас.

Високото съдържание на протеини също спомага отслабването и засища глада за дълги периоди от време, като можем да се нахраним с малко количество от тях. Като към това добавим и факта, че съдържанието им на въглехидрати е много ниско, те се превръщат в отлична храна за всяка диета.

Не трябва да пропускаме и това, че те са източник на неразтворими диетични фибри, които допълнително улесняват процеса на отслабване.

Ето и здравословните ползи, които ни носят фъстъците:

  • Подобряват дейността на сърцето

Фъстъците са изключително богати на антиоксиданти, олеинова киселина и на едни от най-важните минерали за здравето на сърцето – магнезий, калий, ниацин, цинк и мед. Това ги прави една от най-добрите храни за поддържане на отлично сърдечно здраве и подобряване на дейността му.

  • Подпомагат по-бързото и лесно отслабване

Някои хора подбират храните си само по това дали са диетични и по това дали им помагат да постигнат и задържат желаната форма.

Фъстъците съдържат огромно количество протеини и фибри, като това ни кара да се заситим за дълго време дори и от малко количество.

  • Действат много благоприятно на стомашно-чревния тракт

Фъстъците съдържат голямо количество фибри, които ни държат сити за дълго време. Растителните влакна спомагат за увеличаването и поддържането на добрите бактерии в червата, което значително подобрява разграждането и усвояването на храната. 

  • Отлични при диабет

Фъстъците са перфектна храна за хората, страдащи от диабет, благодарение на ниския си гликемичен индекс. Фибрите, за които стана дума в горните точки, забавят храносмилането, за да може храната да се обработи и усвои максимално добре, като това води със себе си и допълнителен позитив – превенция от рязко покачване на кръвната захар.

  • Повишават концентрацията

Фъстъците са богати на биофлавоноиден ресвератрол, който подобрява притока на кръв в мозъка с до 30%, което неминуемо и чувствително увеличава концентрацията, повишава продуктивността и значително намалява риска от инсулт.

  • При жените намаляват риска от образуване на камъни в жлъчката

Според проучване от периода 1980-2000 година, проведено с участието на над 80 000 жени е доказано, че с консумацията само на 30 грама фъстъци на седмица, опасността от заболяване на жлъчния мехур и появата на камъни в бъбреците намалява с цели 25%.

  • Богат източник на мононенаситени мазнини

Както на няколко пъти уточнихме, фъстъците съдържат не малко мазнини, но те са полезни за здравето, защото са мононенаситени. Те се използват често в диетите за подобряване дейността на сърцето, като понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и намаляват нивата на лошия холестерол.

Можете да направите своята поръчка за здравословна порция фъстъци тук: https://royalnuts.bg/%d1%84%d1%8a%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%86%d0%b8-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Още малко информация за фъстъците: https://en.wikipedia.org/wiki/Peanut

Коментари