ЗАРЕДИ СЕ С ЕНЕРГИЯ ЧРЕЗ ХРАНАТА!

Много от нас често се чувстват уморени в ежедневието си – нямат енергия, тонусът им е нисък и съответно, това резултира в куп неприятни последствия: трудоспособността, продуктивността и концентрацията спадат, напрежението се покачва, а от там, расте и стресът. Решението на този хроничен проблем може би е буквално пред очите ни, но не всички го използват правилно. Това е храната!

Защо храната е ключът за повишаването на енергията?

Всеки от нас се храни ежедневно, като от всяка храна се получават определени хранителни вещества и дадено количество енергия. Енергията от храната се мери в калории (cal) и килокалории (kcal).  Трябва да се знае обаче, че различните храни дават на тялото ни различни вещества, дори и да ни предоставят еднакво количество калории. Това е и причината да се чувстваме заредени с енергия, ако, например, хапнем салата, сирене, яйца и пълнозърнест хляб, а да не се чувстваме толкова добре, ако приемем същите калории, под формата на чипс.
Това означава, че ако подберем правилно храните, които ядем, можем да се чувстваме коренно различно, в сравнение с това, ако ядем каквото ни падне. 

Като говорим за храни, не трябва да забравяме и за напитките, защото те също доставят различни хранителни вещества на тялото ни, както и ни осигуряват определено количество енергия. Тук важи същият принцип, както при храните – можем да получим еднаква енергия от две напитки, но те да ни накарат да се чувстваме по силно различен начин. Примерно, ако пийнем свежо смути, веднага ще се почувстваме ободрени, докато ако предпочетем газирана напитка, това ще се отрази неблагоприятно върху тялото ни. 

В интерес на истината, много хора използват именно напитки, когато искат да получат енергия. Такива са енергийните, газираните и подсладените напитки, и кафето. Всички те не са полезни за нас и носят различни рискове за здравето ни, заради което трябва да се избягват и по възможност да не се консумират.

Нивото на енергия зависи и от други фактори, освен храненето. Те са сънят, активността, натовареността и др. Тоест, ако живеем здравословно, ще се чувстваме тонизирани всеки ден. Лесен начин да започнем е дори и ако просто излизаме и се разхождаме навън. 

Бърза и бавна енергия от храните

Основният източник на енергия, който получаваме от храната са ваглехидратите. Те се делят на 2 вида – сложни (бавни) и прости (бързи), като това показва скоростта на ефекта на въглехидрата върху кръвната захар след приема на съответната храна. 

Нека първо поговорим накратко за бавните въглехидрати:

  • Те се усвояват по-бавно от организма, в сравнение с бързите, като това е и причината да се препоръчват за хора с наднормено тегло, защото те осигуряват енергия на организма, която се отделя по-бавно и може да се използва по-дълго. Те са подходящи и за определени спортисти, примерно маратонци, които трябва да имат високо ниво на енергия за голям период от време.
  • Бавните въглехидрати се съдържат в пълнозърнестите храни, ябълките, крушите, портокалите, прасковите, кайсиите, ягодите, броколите, зелето, краставиците, овесените ядки, бобовите култури, спанака, обезмасленото кисело мляко, орехите и др

Сега, нека дадем и малко повече информация за бързите въглехидрати:

Те бързо повишават кръвната ни захар, защото са съставени от прости захари, които лесно се разпадат и могат да бъдат усвоени от организма много бързо. Това води до прилив на енергия, но за кратко време. Ако енергията не се оползотвори, тя се превръща в мазнини, които се съхраняват в мастните депа в тялото ни.

Храни, съдържащи бързи въглехидрати са бананите, оризът, шоколадът, медът, конфитюрът, белият хляб, подсладените напитки, ананасът, черешите, динята, пъпешът и др.

Коя е първата стъпка за повишаване на тонуса?

Колкото и проста, достъпна и лесно изпълнима да е тя, за жалост, много хора я пренебрегват. Това е пиенето на достатъчно чиста вода през деня. Да, това е факт, ако пием повече вода, ще се чувстваме по-добре и изпълнени с енергия. Водата е главна съставна част в човешкия организъм и е жизненоважна за оцеляването ни и правилното функциониране на всичките ни органи и системи. Ако не пием достатъчно вода, ще се чувстваме отпаднали и уморени, ще сме раздразнителни и няма да имаме тонус и желание да извършваме ежедневните си дейности. Освен това, ще се затрудняваме повече от задачите, които трябва да вършим, а това ще доведе до по-високи нива на стреса.

Тук има едно важно условие – трябва да пием чиста вода, без вредни примеси в нея, като тежки метали, вируси, бактерии, хлор, флуор и други замърсители.

Кои са храните и напитките, които ще ни дадат най-много енергия?

Дойде и времето да дадем списък от 10-те най-енергизиращи храни, които можем да консумираме, за да се чувстваме тонизирани всеки ден.

  • Кафяв ориз

Той е страхотна храна за вдигане на енергийните нива, защото е богат на минерала манган, чиято функция е да забързва разграждането на протеините и въглехидратите, като по този начин ние се чувстваме по-тонизирани. Кафявият ориз е много подходящ за консумация в разнообразни ястия – салати, основни, дори и десерти.

  • Яйца

Яйцата са един от най-познатите и добри източници на енергия, тъй като ни осигуряват висококачествени протеини, както и мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които водят до увеличаване на нивото на кръвната захар и съответно, ние усещаме прилив на енергия. Освен това, те съдържат и левцин – аминокиселина, която подпомага разграждането на мазнините и ни осигурява допълнително енергия.

  • Портокали

Те съдържат съединения, които имат силно антиоксидантно действие, подсилено и от наличието на витамин C. Заради това, те намаляват нивата на оксидативен стрес в организма ни и по този начин чувството ни на умора намалява. 

  • Сьомга

Тази риба е много богата на омега 3 мастни киселини, които се грижат за правилното и оптималното фунциониране на сърцето и мозъка, като намаляват чувството на депресия. Сьомгата е богата на протеини, витамин B6, рибофлавин, ниацин и др, които спомагат за преобразуването на приетата храна в енергия. В допълнение, сьомгата спомага метаболизма и усвояването на кислород.

Киноата е богата на протеини, аминокиселини, фибри, калий, манган, фолиева киселина, фосфор и други полезни вещества. Аминокиселините отговарят за по-бързото възстановяване на мускулите, а в същото време, киноата има нисък гликемичен индекс, което означава, че забавя усвояването на въглехидратите и по този начин, ще имаме енергия по-дълго време.

Чиата е една от храните, които дава най-много енергия на организма, въпреки, че на пръв поглед семенцата са много малки. Тя е супер храна, защото съдържа множество ценни хранителни вещества, дори само в една чаена лъжичка. 

Ето и малко факти – чиата съдържа: 5 пъти повече калции от млякото, 3 пъти повече желязо от лещата и спанака, 3 пъти повече антиоксиданти от боровинките, 2 пъти повече фибри от овеса, повече калий от бананите и повече протеини от зеленчуците. Добавянето на чиата в хранителния режим ще доведе до множество здравословни ползи заради всички тези важни хранителни вещества, които съдържа, но и чувствително ще покачи нивата ни на енергия и то за дълги периоди от време.

Бадемите съдържат много протеини, мед, витамин B2(рибофлавин), магнезий и манган. Витамин B2 се грижи да ни произвежда повече енергия с помощта на кислорода, докато манганът и медта поддържат енергийните ни нива високи и неутрализират натрупаните токсини в организма ни. Магнезизият пък превръща захарта в енергия и по този начин, бадемите се превръщат в страхотна храна за “зареждане на батериите”, като можем лесно да ги хапваме между храненията, когато се почувстваме изтощени.

  • Черен шоколад

Черният шоколад съдържа голямо количество антиоксиданти. Те стимулират циркулацията на кръвта и по този начин, мозъкът и мускулите получават необходимия им кислород и съответно, функционират оптимално. Това ни позволява да се справяме по-лесно с работата си и намалява чувството ни за умора, като едновременно с това, настроението ни се подобрява, благодарение на теобромина, който се съдържа в тъмния шоколад. Този вид шоколад съдържа и кофеин, който допълнително вдига енергията ни. Трябва да правим разлика между черен шоколад и останалите видове шоколади, например млечните, които са пълни със захар.

Медът е една от най-полезните храни за бързо зареждане на тялото с много енергия. Той често се използва от спортисти, за да могат да тренират повече и да увеличат силата, и издръжливостта си. Ако хапваме по 1-2 лъжици чист, натурален, пчелен мед, когато почувстваме умора, веднага ще се ободрим и с нови сили ще продължим заниманията си. 

Те са страхотен пример за бавен въглехидрат, защото се усвояват бавно от организма и по този начин, една купичка от тях за закуска, може да ни зареди с енергия за целия ден. Овесените ядки имат отлично действие върху храносмилателната система и е доказано, че регулират нивото на холестерола. Те са богати на витамини и минерали, като витамини от група B, манган, желязо и други, които подпомагат производството на повече енергия. Това ги прави страхотен избор за хора, които често се чувстват уморени.

Има още много храни, които могат да се включат в този списък, но според нас, това са едни от най-добрите варианти, които биха вдигнали нивото ни на енергия, ако ги консумираме редовно.

Коментари