Годжи Бери – 12 впечатляващи ползи за здравето

Последните години, годжи плодовете са известни, че помагат в борбата с диабета и рака. Те също са известни със своите мощни антиоксиданти свойства. Тези ярки оранжево-червени горски плодове, които са местни за Китай, са това, за което светът говори днес – затова ще говорим и за тях.

Какви са ползите от Годжи Бери?

1. Лечение на диабет от Годжи Бери

Някои изследвания върху показват как годжи бери могат да понижат нивата на кръвната захар. Плодовете съдържат полизахариди, които са въглехидрати с дълги вериги, които играят роля за намаляване на кръвната захар. Проучванията показват също как тези плодове могат да помогнат за лечение на диабет тип 2.

2. Помогнете в борбата с рака

Проучвания, направени върху пациенти с рак, разкриват, че те реагират по-добре на лечението, когато то се допълва от годжи бери. Плодовете съдържат физалин, за който се знае, че убива раковите клетки. Известно е, че полизахаридите в плодовете причиняват смърт от ракови клетки и това е особено вярно по отношение на рака на дебелото черво, стомаха и простатата. Витамините А и С в горските плодове предлагат антиоксидантни ползи и могат също да предотвратят рака. Друго полско проучване говори за това как плодовете могат да помогнат за предотвратяване на рак на гърдата.

3. Могат да помогнат в борбата с килограмите

Като се има предвид, че те са с ниско съдържание на калории и богати на хранителни вещества, те могат да намерят място в диетата ви за отслабване. А годжи бери имат нисък гликемичен индекс (29), поради което консумирането им може да намали желанието за захарни храни и да помогне за отслабване. Докладите показват, че консумацията на храни с ниско гликемично съдържание може да ускори загубата на тегло. Плодовете също са богати на фибри, като повечето плодове и зеленчуци. Фибрите насърчават ситостта и предотвратяват хапването – и по този начин могат да допринесат за загуба на тегло. Друго проучване говори за това как годжи бери могат да увеличат разхода на енергия и да намалят обиколката на талията при хора с наднормено тегло.

4. Може да регулира нивата на кръвното налягане

Полизахаридите в плодовете могат да бъдат причислени към техните антихипертензивни свойства. Всъщност тези плодове са били използвани в традиционната китайска медицина за регулиране на нивата на кръвното налягане. Според китайско проучване, полизахаридите в горските плодове могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвното налягане и предотвратяване на свързани заболявания.

5. Увеличете здравето на зрението

Годжи плодовете са изключително богати на зеаксантин, антиоксидант, известен с превъзходните си ползи за очите. Те често се считат за естествено лечение на свързана с възрастта макулна дегенерация. Зеаксантинът в плодовете също предпазва очите от излагане на UV лъчи, свободни радикали и различни други форми на оксидативен стрес. Пиенето на сок от годжи бери редовно в продължение на 90 дни е установено, че повишава плазмената концентрация на зеаксантин и това може да предпази очите от хипопигментация и други форми на оксидативен стрес, които могат да увредят макулата. Други изследвания показват как плодовете могат да служат като естествено помощно средство за лечение на глаукома.

6. Годжи Бери подобряват здравето на белите дробове

Проучванията показват как приемането на добавка от годжи бери за четири седмици намалява възпалението в белите дробове и повишава активността на белите кръвни клетки срещу белодробни заболявания като грип. Годжи плодовете също могат да повишат имунитета, което има желано въздействие върху здравето на белите дробове. Това свойство може също да помогне за лечение на дихателни заболявания като астма.

7. Годжи Бери при борба с депресията

Годжи плодовете са богати на витамини от група В и С, а също така съдържат манган и фибри – всички тези хранителни вещества повишават енергийните ви нива. Плодовете са били използвани и в традиционната китайска медицина за борба с депресията. Проучванията показват също, че редовният прием на сок от годжи бери може да повиши нивата на енергия и да подобри настроението.

Знаеш ли че?

” Легендата казва, че китайски човек на име Ли Цинг Юен е ял годжи плодове всеки ден и е живял до 252 години! “

 8. Детоксикация на черния дроб

Плодовете често се използват заедно с други традиционни билки като женско биле и ганодерма при чернодробни прочиствания. Според традиционната китайска медицина, годжи плодовете се ползват, както за черния дроб, така и бъбреците и възстановяват силата и жизнеността на индивида. Някои източници казват, че този аспект на плодовете също ги прави естествено лекарство срещу камъни в бъбреците – но препоръчваме да поговорите с Вашия лекар, преди да ги приемате за тази цел.

9. Може да облекчи болката

Годжи Бери имат противовъзпалителни свойства, което може да помогне за облекчаване на болката – като артритната болка е едно от тях. Въпреки това има малко информация дали плодовете могат да облекчат и мускулната болка.

10. Може ли да засили мускулния растеж

Годжи Бери съдържа 18 аминокиселини, които могат да подпомогнат растежа на мускулите. Екстрактът от годжи Бери също може да засили производството на мускулен и чернодробен гликоген и това следователно ви помага да останете физически активни за дълги периоди.

11. Може да помогне за лечение на акне

Това може да се дължи на противовъзпалителните свойства на плодовете. Те лекуват кожни възпаления и спомагат за намаляване и предотвратяване на появата на акне. Пиенето на сока може да лекува възпалението отвътре. Освен това можете да нанесете сок или екстракт от годжи бери върху лицето си и след 15 минути да изплакнете със студена вода. Плодовете също могат да укрепят кожата ви (тъй като са богати на витамин С, който помага за изграждането на кожата) и също така да намалят бръчките. Това основно означава, че можете да ги използвате и за техните ползи против стареене.

Знаете ли че?

” В района на Нинся Хуей в Северен Китай, където плодовете годжи се консумират редовно, има 16 пъти повече столетници, отколкото цялата страна! “

12. Увеличете растежа на косата

Годжи плодовете са богати на витамин А, хранително вещество, за което се знае, че подобрява кръвообращението. Това също подобрява циркулацията на скалпа, като по този начин засилва растежа на косата и предотвратява падането на косата. И както казваме, плодовете също са богати на витамин С. Това  хранително вещество помага за усвояването на желязото, което е от съществено значение и за растежа на косата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook

Коментари