Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво, то ражда големи светло жълти шушулки, в които се поместват какаовите зърна. Дървото се отглежда в топлите земи на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Неговите ядки, след определена преработка, се превръщат в основна суровина, или така познатото на всички – какао на прах.
Ползите, които носят за организма какаовите зърна в суров вид, са много и разнообразни. За да е полезно, те трябва да са сурови, защото след етапите на обработка и термичните процеси, се губят много голяма част от полезните вещества.
Ето и няколко ползви от суровите какаови зърна:
– Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване;
– Подобряват метаболизма, потискат апетита и удължават чувството на ситост;
– Имат анти-депресивно и анти-стресово действие
– Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето.
– Регулират нивата на холестерола и кръвната захар;
– Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин;
– Богатото съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали. Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма;
- Облекчават предменструалния синдром;
Какаовите зърна са изключително полезна храна за човешкия организъм, бърз източник на енергия и ситост.
Как да ги консумирате?
- Консумирайте по 10-20 сурови какаови зърна на ден и скоро ще се насладите на техните ползи;
- Счукайте ги в хаванче и ги смесете с фибри, ядки, овес, или шейкове;
- Използвайте ги за поръсване върху различни десерти;
- Можете да ги използвате за направата на сурови бонбони и барове. https://za-fitnes.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0/
Любопитен факт: Какаото на прах е извлек от какаовото масло, което се извлича като паста, а не е смлени зърна. Тя съхне и става на прах. За това и натуралните шоколади са с – 50%, 75% масленост, колкото по-висок процент, толкова шоколадът е по-полезен.
Можете да го поръчате от тук: https://royalnuts.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%be/