5 ЯДКИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ НЕ СА ЯДКИ

Кой не обича ядки? Но знаете ли, че не винаги в купичката пред вас има точно такива?

Защото се оказва, че повечето от вкусните лакомства, които наричаме ядки, всъщност не заслужават името си. Ботаниците определят “ядка” като сух плод с едно семе, затворен в твърда обвивка.

Истинските ядки се сливат с черупките си и могат да се отворят при достигане на зрялост. Лешниците отговарят на критериите. Както и кестените.

Но какво да кажем за останалите? Нека да видим кои са ядките, които всъщност не са такива.

  1. Фъстъци – фъстъците се считат за бобови растения, заедно със соя, леща и нахут. За разлика от ядките, повечето бобови растения са в самоотварящи се шушулки.
  1. Бадеми – те са семена, намиращи се в месестите, подобни на праскови плодове от азиатското дърво Prunus dulcis. Те са в списъка, защото истинските ядки не са обвити в мека плодова материя. И така, как ботаниците класифицират бадемите? Като семена.
  1. Кашу – подобно на бадемите, кашуто са семена от зърна, намиращи се в мек плод. Семената от кашу са естествено защитени от покрита с токсини външна обвивка, която се пече, за да неутрализира киселината.

Кашуто е обвито от двойна черупка, поради това процесът на обработка е дълъг и сложен. Първо, плодът се пече в шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка, която трябва да се премахне на ръка.

  1. Бразилски орех – Ще срещнете бразилски орехи в цялата тропическа гора на Амазонка, в такива страни като Перу, Колумбия, Венецуела и (разбира се) Бразилия. Те идват от  втвърдена шушулка от 4 до 6 килограма, съдържаща до две дузини семена, които някой ден могат да станат дървета. Шушулките са толкова здрави, че могат дори да наранят човек. 
  2. Кокосови орехи – Кокосовият орех е плодът на кокосовата палма и представлява средно голям зелен плод, в който има голям орех с три трапчинки. Във вътрешността на ореха има бяла твърда ядлива ядка (копра) и течност (кокосова вода), която се пие само при недозрели плодове.

При нас можете да намерите:

Кашу сурово

Кашу печено

Кашу печено с люспа

Фъстъци сурови

Фъстъци печени

Бадем суров

Бадем печен

Бразилски орех суров

Бразилски орех печен

Кокосови стърготини пълномаслени

Кокос на кубчета

Кокос филиран

Коментари