13 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРИЧИНИ ЗАЩО ДА ЯДЕШ ПОВЕЧЕ БАДЕМИ ВСЕКИ ДЕН

Хората консумират ядки в различни ситуации – когато се срещат с приятели, когато искат да хапнат нещо хранително и полезно между основните хранения, когато готвят и др. Ядките са перфектната храна за всякакви поводи, но знаем ли колко са полезни те в действителност? Ако знаехме, със сигурност щяха да присъстват всеки ден в менюто ни. В днешната статия ще говорим за здравословните ползи на една от най-известните и вкусни ядки – бадемът.

Какво точно представлява бадемът?

Въпреки, че смятаме бадемите за ядки, те, в действителност, са семената от плодовете на бадемовото дърво. Това обяснява и наличието на толкова много ценни минерали и хранителни вещества – идеята е с тяхна помощ да може да се образува чисто ново растение.

Бадемите се делят на сладки и горчиви:

Сладките са тези, които консумираме като храна. Те подпомагат мозъка и зрението, пречистват вътрешните органи и влияят благоприятно на още много органи и системи в организма, за които ще говорим по-долу в статията.

Горчивите се използват за създаването на бадемовото масло и обикновено се използват след като са обработени. 

Какво съдържат бадемите?

Благодарение на множеството си полезни и дори лечебни свойства, бадемите често се използват и в народната медицина. Например, те са изключително богати на витамин E, като в 100 грама се съдържат 229% от препоръчителната дневна доза. Други ценни вещества, които съдържат в големи количества са:
– минералите калий, фосфор, мед и желязо

– ценни витамини, особено от група В

– незаменими мастни киселини

– ненаситени мазнини

Ето как изглежда и хранителната стойност на една малка порция бадеми(28 грама):

  • 3,5 грама фибри;
  • 6 грама протеин;
  • 14 грама мазнини (9 от които мононенаситени);
  • витамин Е – 37% от необходимата дневна потребност (ДП*);
  • манган – 32% от ДП*;
  • магнезий – 20% от ДП*.
  • малки количества мед, витамин B12 (рибофлавин) и фосфор
  • 161 калории
  • 2,5 грама разградими въглехидрати

Може ли да напълнеем от бадемите?

Както видяхме от горната точка, бадемите съдържат добро количество протеин, а за сметка на това – много малко въглехидрати. Това е прекрасно, защото когато ги ядем, не добавяме излишни въглехидрати към диетата си.

На някои може да им направи впечатление, че мазнините са в най-голямо количество, но лошо ли е това? НЕ! Над 50% от мазнините в бадемите са мононенаситени – много полезни за здравето. 

В допълнение, както видяхме, бадемите имат завидно съдържание на витамини, минерали и други важни и полезни хранителни вещества, които ги правят прекрасна храна за ежедневна консумация.
В отговор на въпроса – “Може ли да напълнеем от бадемите?” – Не, ако се консумират в разумни количества. Както сме казвали в много от статиите до тук, не трябва да се прекалява с нищо, ако искаме да водим здравословен начин на живот.

Ако хапваме по 1 чаша бадеми на ден, разпределена между храненията, това няма да ни накара да напълнеем, а дори напротив – ще зареждаме тялото си с полезни вещества, вместо да “излъжем” глада си с някоя нездравословна вафла или пържен чипс.

Трябва да запомним, че всичко е в мярката. Както знаем, ябълките са полезни, но ако изядем 10 кг ябълки днес, това по-скоро може да ни навреди.

Кой е най-вкусният начин да ядем повече бадеми?

Несъмнено, най-вкусният начин да хапваме бадемите е, когато ги включим в различни здравословни десерти. Те могат да се добавят към тях лясно, под формата на бадемово брашно, което да замени вредното бяло пшенично брашно. По този начин, десертът ще бъде богат на изключително много полезни хранителни вещества и ще има неустоим ядков привкус.

Купи натурално, бадемово брашно още сега и го включи в рецептите си! https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be-200-%d0%b3%d1%80/

Можем ли да ядем сурови бадеми?

Да, когато ги консумираме сурови, както при повечето продукти, можем да усвоим максимално количество от веществата им, като е важно да ги накиснем поне за няколко часа преди консумация.

Обвивката на бадема е богата на танини (сложни по състав и трудно разградими полифенолни съединения, които имат способността да свързват здраво протеини и други органични съединения), но е здраво слепена към сърцевината му. Когато попадне в храносмилателния ни тракт, танините затрудняват усвояването на белтъчините и други полезни съставки на суровите бадеми.

Ако накиснем бадемите, част от водата се всмуква от обвивките им и това води до по-лесното отделяне от сърцевината. Дори още при сдъвкване.

Ето тук можеш да закупиш от нашите сурови бадеми: https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2/

А ето и 13-те здравословни причини защо да ядем повече бадеми всеки ден

  1. Подпомагат работата на мозъка

Както споменахме, бадемите са много богати на ценни хранителни вещества. Две от тях са жизненоважни за правилното функциониране на мозъка – рибофлавин и L-карнитин. Те стимулират активността му и по този начин се образуват повече невронни пътища, а рискът от Алцхаймер намалява. 

Според различни проучвания, ако консумираме повече бадеми, нервната ни система ще функционира в пъти по-добре. Трябва да имаме предвид, че най-голям ефект ще получим ако консумираме бадемите сутрин, на гладно, защото тогава можем да усвоим най-много от хранителните им вещества.

2. Много са полезни за сърцето

Много от хранителните вещества, съдържащи се в бадемите оказват силно благоприятно действие върху сърцето.

Например, витамин Е, който се съдържа в големи количества в ядката, е мощен антиоксидант, който намалява риска от сърдечни заболявания, а когато се комбинира с флавоноидите в кожата на бадемите, изгражда мощна защита срещу увреждане стените на артериите. Магнезият може да спомогне предотвратяването на инфаркт, а голямото съдържание на фолиева киселина предотвратява натрупването на мастни плаки в артериите, като намалява нивото на веществото хомоцистеин – основният причинител на този проблем. В допълнение, протеините, мононенаситените мастни киселини и калият още повече заздравяват сърцето.  

3. Регулират кръвното налягане

Кръвното налягане се регулира благодарение на калия и ниските нива на натрий в бадемите.


4. Регулират холестерола

Редовният прием на бадеми увеличава нивото на липопротеините с висока плътност и в същото време намалява това на тези с малка плътност. Този баланс поддържа холестерола в здравословни граници и понижава лошия холестерол.

5. Ефективни са при диабет

Бадемите са богати на магнезии и спомагат за намаляване покачването на нивата на глюкозата и инсулина след хранене. Те играят ролята на регулатор в абсорбцията и обработката на глюкозата, като целият процес става в пъти по-гладък и по-безопасен в последствие. Редовната им консумация води до ограничаване и превенция от диабет, като се подобрява инсулиновата чувствителност и се намаляват стойностите на вредния LDL холестерол. Всъщност, бадемите са една от 5-те най-ефективни храни за справяне с лошия холестерол.


6. Имат противовъзпалително действие

Противовъзпалителното действие на бадемите се дължи на 2 ключови за организма мастни киселини – линоленовата и линоловата. Задължително трябва да си набавяме тези киселини чрез храната, защото тялото ни не може да ги синтезира само, а те са от съществено значение за здравето ни. 

7. Подсилват имунитета

Бадемите имат силно антиоксидантно действие, което ни помага по-лесно да се справим със свободните радикали и в следствие на това да сме здрави. Освен това, те съдържат голямо количество витамини и минерали, които подсилват защитните сили на организма.


8. Укрепват костите и се грижат за здравето им

Един от минералите, съдържащи се в бадемите е фосорът. Той подсилва здравината и издръжливостта на зъбите и костите, като в същото време ги предпазва от появата на различни болести, включително остеопороза.

9. Осигуряват превенция срещу рак

В съдържанието на бадемите присъства веществото амигдалин, което е мощен антиоксидант, който намалява вероятността от образуване и развитие на рак. Той служи за освобождаване на канцерогенните свободни радикали от тялото. В допълнение, фибрите в бадемите служат за прочистване на червата, превенция от запек и предпазване от рак на дебелото черво, тъй като предотвратяват натрупването на хранителни отпадъци в него.


10. Грижат се за кожата

Бадемите са познати от край време като приятели на кожата ни заради благодатното им действие над нея. Например, бадемовото масло има широко приложение в козметиката, като дори се използва за мазане на новородени бебета, където, както знаем, регулацията е най-силна. Друг пример е, че в много от сапуните и кремовете за мазане се използва бадемово мляко. Козметични продукти със съдържание на бадеми се използват и за подобряване на тена.

11. Зареждат организма с енергия

Бадемите забързват метаболизма и подпомагат производството на енергия, благодарение на рибофлавина, меда и мангана в съдържанието си. Можем да се убедим лесно в това, като хапнем шепа бадеми когато се чувстваме уморени или гладни и почти веднага ще усетим засищане и нови сили.


12. Полезни са при бременност

Това е една от най-полезните ядки за бъдещите майки, благодарение на съдържанието си на фолиева киселина, която понижава шанса за дефект при плода. Бадемите подпомагат растежа на здрави клетки и образуването на тъканите в новосформирания организъм. 

Принципно е препоръчително жената да започне да приема фолиева киселина дори още преди да забременее, когато очаква това да се случи, за да подсигури правилното развитие на плода, а в бадемите има достатъчно от нея за здравето на майката и бебето.

13. Подпомагат отслабването

Бадемите са подходяща храна за диета, защото бързо засищат и ни държат сити за дълъг период от време, като в същото време сме приели малко калории и много полезни хранителни вещества. 

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian