13 ВИДА ЧЕСТО СРЕЩАНИ И ИЗПОЛЗВАНИ ЯДКИ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ядките постоянно се рекламират като здравословна закуска. Въпреки това, има толкова много различни видове ядки и всички те имат своите силни и слаби страни, когато дойде време да готвите с тях.

Ето и едни от най-често консумираните ядки.

БАДЕМИ

https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2/

Бадемите са семена, които идват от бадемовото дърво. Те са твърди, но сладки и се използват за създаване на бадемово мляко, бадемово масло и дори бадемово брашно. Може да ги нарежете в салати. Опитайте да добавите нарязани бадеми към салати, панировки и много десерти, като бонбони, кексове и торти Можете също да бонбони бадеми и да ги използвате за приготвяне на кора или панировка.

БРАЗИЛСКИ ОРЕХ https://royalnuts.bg/%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%85/

Бразилските орехи произхождат от тропическите гори и имат вкус на масло. Те са с високо съдържание на полезни мазнини. Най-често се бланшират или се консумират сурови.

КАШУ

https://royalnuts.bg/%d0%ba%d0%b0%d1%88%d1%83-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be/

Кашуто притежава маслен и солен вкус. То често се използва за приготвяне на мляко от кашу и тахан от кашу. Освен в закуски, кашуто може да се използва в домашно приготвена гранола, както и да се консумира сурово или печено.

КЕСТЕНИ

Хората обичат да ги пекат и ядат. Просто не яжте черупката или кожата. Те имат гъбеста, мека текстура след приготвяне (най-вече когато ги сварите). Притежават повече зърнест, отколкото орехов вкус и често се сравняват с вкуса на сладки картофи. След като се сварят, те също са маслени и меки като картоф.

КОКОС https://royalnuts.bg/%d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

Можете да си купите кокос на люспи, изсушен или настърган, като се предлага както подсладен, така и неподсладен. Добавете го към салати, овесени ядки и печени изделия.

ЛЕШНИЦИ

https://royalnuts.bg/%d0%bb%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Вероятно най-известни като част от вкусната, но и не толкова здравословна Nutella. Лешниците са малки, кръгли и сладки. Подобно на бадемите и кашуто, смлените лешници можете да използвате в салати и десерти. Те са хрупкави и имат тънка кафява кора, която се лющи при печене.

МАКАДАМИЯ https://royalnuts.bg/%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%8f/

Въпреки че са най-известни с ролята си в сладки бисквитки, браунита и други десерти, ядките от макадамия са с високо съдържание на здравословни мазнини. Можете също да ги добавите към салати и да ги пасирате в супи. Освен това ги превърнете в масло от макадамия, като чудесен заместител за печене на кравето масло.

ФЪСТЪЦИ

https://royalnuts.bg/%d1%84%d1%8a%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%86%d0%b8-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Фъстъците често се използват в смеси за закуски с други ядки и, разбира се, фъстъчено масло. Използват се и в азиатската кухня за добавяне на хрупкавост и текстура. Тъй като са сладки, те също са страхотни в печени изделия.

ПЕКАН

https://royalnuts.bg/%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2/

Пеканите са големи и набръчкани, но тяхната сладост е чудесна при печене на десерти. Сурови или изпечени, те са здравословна закуска. Добавете ги към зелени салати или пилешка салата.

КЕДРОВИ ЯДКИ https://royalnuts.bg/%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%8f%d0%b4%d0%ba%d0%b0/

Вероятно най-малката ядка в този списък, кедровите ядки са идеални за препичане и добавяне към салати. Извежда техния лек, сладък вкус. Те са светли на цвят и имат мека, мазна текстура. И не можем да забравим, че кедровите ядки са жизненоважна съставка при приготвянето на собствено песто.

ШАМ ФЪСТЪК

https://royalnuts.bg/%d1%88%d0%b0%d0%bc-%d1%84%d1%8a%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%ba-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2/

Като едни от най-богатите на вкус ядки, шам-фъстъците правят страхотна коричка за морски дарове, но са чудесни и за десерти, като например сладолед. Те са зелени, разположени под светлокафявите си черупки, които не са предназначени за ядене.

ТИГРОВИ ЯДКИ

Ето още един по-малко известен вид ядки. Те са малки и набръчкани, като нахут с повече текстура. Понякога изглеждат като царевична каша. Те имат земен вкус с лека сладост и са по-дъвкащи, отколкото бихте очаквали, след като хапнете други по-известни ядки. Можете да ги ядете направо като лека закуска или да добавите към салати и овесени ядки.

ОРЕХИ

https://royalnuts.bg/%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%85-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2/

Меки са с малко хрупкавост. Можете да ги използвате, за да замените кедровите ядки в песто, да ги използвате в азиатски ястия или да ги накълцате и да добавите към салати.

Съхранение на ядките

Ядките трябва да бъдат съхранявани херметически затворени. Те ще издържат около два пъти по-дълго, когато се съхраняват с черупки. Много експерти предлагат да бъдат съхранявани в хладилник, за да бъде ограничено излагането им на топлина и светлина. Колкото по-мазна е ядката, толкова по-голяма е вероятността да гранясва при стайна температура.

https://www.ikea.bg/products/cookware/food-storage-organising/jars-tins/

Как се готви с ядки

Можете да препечете ядките, за да извлечете сладостта им, преди да ги използвате в повечето ястия. Можете също така да смеляте ядките във фина субстанция, подобна на брашно, и да печете с нея. Можете да пасирате ядки в песто или други сосове и супи.

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian

Call Now

Pin It on Pinterest