11 ползи от яденето на кашу


Ядките кашу са пълни с антиоксиданти, витамини и минерали, които са необходими за нормалното функциониране на организма. Те всъщност принадлежат на Бразилия, но португалците ги доведоха в Индия през 16 век. Ядките във формата на бъбреци или боб имат много ползи за здравето, някои от които са представени по-долу:

  1. Може да предотврати рака

Кашуто съдържа анакардова киселина и инозитол, две важни съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво. Те могат също така да помогнат за предотвратяване на други форми на рак, включително тази на белите дробове.

 2. Може да укрепи здравето на сърцето. Кашуто е с ниско съдържание на мазнини в сравнение с други ядки. Проучванията показват, че те могат да намалят нивата на общия холестерол и LDL холестерола (лошия тип). Това може да насърчи здравето на сърцето.

3. Може да понижи високото кръвно налягане Ядките кашу понижават кръвното налягане, според проучванията. Това може да се дължи на наличието на олеинова киселина и мононенаситени мастни киселини в тях.

4. Може да помогне за укрепване на костите Подобно на калция, магнезият е важен и за здравето на костите, което е основното съдържание в ядките кашу.

5. Може да насърчава здравето на нервите Кашуто съдържа здравословни мазнини, които могат да насърчават здравето на нервите, като засилват миелиновите обвивки около тях.

6. Може да предотврати камъни в жлъчката Установено е, че ежедневният прием на кашу (и други дървесни ядки като цяло) намалява риска от развитие на камъни в жлъчката.

7. Може да насърчава храносмилателното здраве. Кашуто съдържа фибри. Фибрите са едно хранително вещество, което насърчава храносмилателното здраве.

8. Може да подобри здравето на венците и зъбите

Изследванията показват, че кашуто може да помогне в борбата с бактериите, които водят до кариес. Кашуто също стимулира производството на слюнка, като допълнително спомага за поддържането на здравето на зъбите.

9. Може да насърчава по-добрия сън

Кашуто може да насърчи по-добрия сън, благодарение на съдържанието на магнезий. Установено е, че хранителното вещество има успокояващо действие върху ума и тялото.

 10. Може да премахне свободните радикали. Кашуто може да помогне на тялото ни да използва правилно желязото и да елиминира свободните радикали, които в противен случай могат да причинят здравословни проблеми.

11. Може да предотврати макулна дегенерация

Кашуто съдържа зеаксантин, важен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация.

Кашуто е отлично хранилище на хранителни вещества. Но имайте предвид колко много консумирате. Повишеният прием на кашу (повече от 30 грама на ден) може да повиши приема на калории, а също и да повиши риска от алергия и оксалати (излишъкът от които може да причини камъни в бъбреците). Консумацията на кашу (и други ядки) в умерена степен е от ключово значение.

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian