10 Здравословни ползи за здравето от желатина

Желатинът е полупрозрачно твърдо вещество, получено от колагена, открит в костите на животните. Обикновено се използва като желиращ агент в производството на храни, фармацевтични продукти и козметика.Желатинът е основно дехидратиран бульон на прах, съставен от кости, хрущяли, колаген и минерали. Домашният костен бульон може да бъде чудесен източник на желатин, но много хора нямат време да го направят.Алтернативата е желатиновият прах, който е бърз заместител на костния бульон и може да бъде ценно допълнение към диетата. Желатинът е чудесен източник на аминокиселини, които поддържат здрави кости, гладка кожа и правилен синтез на мускули.

желатин
Топ 10 ползи за здравето от желатина:

Здраве на кожата: Желатинът има невероятни лечебни свойства на кожата, тъй като е богат източник на колаген, който е основният протеин в организма, съставен от аминокиселини. Желатинът представлява 25% до 35% от общото съдържание на протеини в човешкото тяло. Това съдържание на протеини е жизненоважно за еластичността и тонуса на кожата, плюс непрекъснатото обновяване на кожните клетки. Желатинът съставлява съединителните тъкани на кожата, които са отговорни за здравината на кожата.

Предотвратява стареенето: Изчерпването на колаген обикновено започва, когато сме в края на 20-те години. Хубаво е да добавяме желатин към нашия гранителен режим след 30-годишна възраст, за да помогнете в борбата със стареенето. Кожните кремове, които съдържат колаген, са безполезни, тъй като колагенът не може да се абсорбира от кожата. Приемът му вътрешно под формата на желатин е добър източник на диетичен колаген и може да направи чудеса за кожата. Изследвания, проведени в Мичиганския университет, показват ефектите, които изчерпването на колагена оказва върху процеса на стареене. Проучването показа, че клетките, произвеждащи колаген, са от ключово значение за поддържане на младежко изглеждаща и еластична кожа.


Бръчки: Пролинът, съдържащ се в желатина, е много важна аминокиселина. Препоръчва се като добавка от много кожни експерти, за да поддържате младежки вид. Разграждането и загубата на колаген е истинската причина за появата на бръчки. Изследванията потвърждават, че колагенът, открит в желатина, помогна за намаляване на видимите признаци на бръчки. Желатинът може да стимулира и засили производството на нов колаген, който предлага значително подобрение на външния вид и здравето на набръчкана кожа. Приемът на колаген под формата на желатин помага да се направи кожата много по-малко податлива на бръчки.

Зъби, коса и нокти: Желатинът осигурява полезни минерали, които липсват в прекалено обработената западна диета. Тази супер храна доставя изобилие от калций, магнезий и фосфор, които изграждат здрави нокти, зъби и коса.

Целулит: Целулитът се причинява от разпадане на колаген, което може да се засили от хранителни дефицити. Много хора приемат колагенови добавки, които струват цяло състояние. Много по-лесно и вкусно е да получите колаген в хранителна форма от костен бульон и желатин на прах.

Детокс на черния дроб: Желатинът е богат на глицин, който може да се счита за условно незаменима аминокиселина. Човешкото тяло се нуждае от голямо количество глицин за детоксикация от излагане на химикали в нашата токсична среда. Хората без достатъчно глицин няма да произвеждат достатъчно глутатион, което е от решаващо значение за фаза II на детоксикация на черния дроб.

Храносмилане: Аминокиселината глицин в желатин може да помогне за увеличаване на солна киселина в стомаха, която е необходима за храносмилането и асимилацията на хранителни вещества. Нивата на тези жизненоважни храносмилателни сокове се понижават от стрес и стареене. Пониженият HCL може да допринесе за недохранване, включително анемия (намаляване на производството на червени кръвни клетки). Известен изследовател, д-р Готхофер, проучва ролята на желатина в храносмилането и той открива, че той увеличава употребата и асимилационния протеин от мускулните меса.

Силни кости: Костите всъщност са живи структури, които могат да се изграждат или разграждат ежедневно от нашите хранителни решения. Желатинът съдържа лесно усвоими минерали от калций, магнезий, фосфор, силиций, сяра и микроелементи, което помага за изграждането на здрава костна система.

Надбъбреците: Когато телата ни са подложени на силен стрес, всъщност се нуждаят от повече минерали и аминокиселини, които могат да бъдат осигурени от желатин. Д-р Кейт Шанахан предполага, че хранителната матрица в костните бульони и желатин всъщност може да помогне за подмладяване на бъбречните органи (бъбреците, надбъбреците, пикочния мехур), които ни помагат да се справим със стреса и кортизола.


Алергии: Желатинът може да облекчи алергичните реакции и чувствителността, тъй като помага за запечатване на възпалени и порести накладки на червата. Много експерти смятат, че пропускливата чревна лигавица е основен проблем при алергиите, тъй като е имунна бариера, отговорна за предпазването от патогени. Желатинът привлича храносмилателните сокове, за да помогне за по-пълното разграждане на месните протеини.

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian