ФУРМИТЕ – ХРАНА ЗА БОГОВЕТЕ!

Фурмите са плодовете на финиковата палма, наричана още “дървото на живота”. Това име е получено, защото след смъртта, този вид палма се възражда с млади издънки от корените. Не е случайно и името “финикова” палма. То идва от легендарната птица феникс, символ на възкръсването, прераждането, възстановяването и безсмъртието. 

В Близкия изток фурмите били толкова важен плод заради прекрасния си вкус и изключителното въздействие върху тялото, че се считали като храна за боговете. Фурмите присъствали дори в народната медицина на различни древни народи, а финиковата палма била споменавана в стихове, както и била включвана често в различни картини на художници.

В днешни дни, фурмите най-често се продават в сушен вид, защото са по-меки и вкусни от суровите, но и като се изсушат, те стават дори още по-полезни. Повече за това ще научим по-нататък в статията.

Какво съдържат фурмите?

Както казахме, фурмите не само снабдяват организма с енергия, протеини и антиоксиданти, но те ни набавят почти пълния комплекс от витамини и засищат глада за часове напред. Не на последно място, трябва да споменем, че вкусът им е наистина уникален и е удоволствие да му се наслаждаваме по-често.

Ето и хранителната стойност на фурмите за 100 гр:

  • около 280 калории
  • 75 гр въглехидрати0.3 гр мазнини
  • 2.45 гр протеини – сушените фурми съдържат 10 пъти повече белтъчини от суровите
  • съдържат почти всички витамини – A, група B, C, D, E, K
  • особено богати на антиоксиданти
  • богат набор на минерали – калций, калий, желязо, магнезий, мед, натрий, манган, селен, фосфор, цинк, флуорид
  • източник на пълноценни и жизненоважни аминокиселини – аргинин, аланин, аспарагинова киселина, глицин, глутамин, валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, пролин, серин, тирозин, хидроксипролин, треонин, триптофан, фениланин, хистидин, цистин

Интересно за сушените фурми е, че могат да се съхраняват, дори на стайна температура, продължително време, без това да повлияе по никакъв начин на техните вкусови качества, както и на хранителната им стойност. Нещо повече, те не се губят и не намаляват дори и в продължение на цяла година съхранение без хладилник.

Полезни ли са фурмите и за какво?

По-горе споменахме, че фурмите се използват дори в някои рецепти от народната медицина и за това си има конкретна причина – те действително помагат за решаването на различни здравословни състояния, както и за укрепване на целия организъм, както разбрахме и от горната точка. 

Най-изявени са ползите им за мозъка и сърцето, но изключително успешно помагат и при запек, чревни проблеми, анемия, подобряват здравето на костите и др.

Фурмите са една от най-ефективните и универсални храни за регулиране на целия храносмилателен процес, а, както знаем, повечето проблеми тръгват именно при нарушения в храносмилането и червата. Тоест, фурмите се явяват като средство за превенция от разболяване.

Можем ли да напълнеем от фурмите?

Фурмите са едни от най-сладките сушени плодове и заради това много хора веднага си задават въпроса, дали се пълнее от тях. Трябва да обърнем внимание, че, както споделихме, масово фурмите се консумират в сушен вид и заради това, калорийното им съдържание е по-високо от това на повечето пресни плодове.

Означава ли това обаче, че ако хапваме фурми ще напълнеем и можем ли да ги включим в диетата си за отслабване?

Вече научихме, че фурмите са един от плодовете с най-голямо съдържание на полезни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти и други важни вещества. Те ефективно помагат на организма и всички процеси в него да функционират правилно и оптимално, което е ключово за здравословния и балансиран начин на живот. 

В допълнение, фурмите са богати на фибри, а те са основен компонент на всяка успешна диета за отслабване и регулиране на храносмилателния тракт. Дори има проучвания, които доказват, че редовният прием на фибри е пряко свързан с по-дългата продължителност на живота, защото именно те намаляват риска от затлъстяване, наднормено тегло, сърдечни заболявания, високо кръвно, инсулт и проблеми с храносмилането. Ако хапваме повече фибри всеки ден, намаляваме и шанса от покачване на теглото с годините, като хем ще изглеждаме добре по-дълго, хем ще бъдем защитени от редица болести при напредване на възрастта.

Да не забравяме и факта, че фурмите са богати на въглехидрати. Повечето хора биха си казали, че точно заради това не са подходящи за диети, но това всъщност не е вярно. Когато искаме да намалим теглото си по здравословен, натурален път, ние не трябва да гладуваме и да се лишаваме. Някои хора спират да ядат сладко, други изобщо спират да се хранят, като по този начин тялото им не приема важните за здравето хранителни вещества. Това е и най-честата причина за появата на познатия “йо-йо” ефект.

Ако включим фурмите в диетата си, ние ще удовлетворяваме напълно желанието си за сладко и няма да имаме проблем да спазваме диетата по-дълго, защото няма да го има ограничаващия фактор. Благодарение на калориите им, можем да хапваме дори и само по няколко фурми на ден, като това ще ни нахрани за не малък период от време и ще ни даде значително количество енергия, която ще усетим почти мигновено. Освен това, ще се чувстваме доста добре, защото тялото ни ще получи букет от много и полезни вещества. Всъщност, това е и описанието на суpeрхраните – дават значителна хранителна стойност в малко количество продукт, без да вредят на здравето!

Интересно е, че можем да използваме фурмите и в обратния случай – ако имаме поднормено тегло и искаме да наддадем. Тогава просто можем да консумираме по повече фурми всеки ден и благодарение на калориите им, ще започнем да качваме килограми. Ако това е целта ни, трябва да заменим и нискокалоричните с висококалорични храни, но отново трябва да внимаваме те да бъдат полезни за организма ни и да му дават много и ценни хранителни вещества.

Кой е най-вкусният и полезен начин да ядем повече фурми?

Винаги можем просто да си купим фурми от магазина, но те трябва внимателно да се подберат, защото има доста такива, които са допълнително обработени с различни препарати, за да издържат по-дълго време.

9 здравословни причини защо да ядем повече фурми

  • Висока хранителна стойност

Фурмите съдържат много полезни вещества в малко количество плод. Както видяхме и по-горе в статията, те са богати на голямо количество ценни витамини, минерали, аминокиселини, фибри, антиоксиданти и др. Това означава, че редовната им консумация насърчава здравето и дори и с прием на само няколко фурми дневно, това ще ни донесе значителни здравословни позитиви.

  • Ценен източник на фибри

Фурмите са богати на фибри, а, както обяснихме и по-горе, влакнините са изключително важни за правилното функциониране на храносмилателната система и за поддържането на здравословно тегло.

  • Подходящи при бременност

По време на бременността, жената трябва да приема само пълноценни храни, за да може да се способства образуването на нов организъм в утробата и всички процеси да минат по най-добрия възможен начин. Тук фурмите са идеален избор заради високата си хранителна стойност. Според изследване, ако жената консумира повече фурми през посления месец от бременността, раждането е силно вероятно да протече доста по-лесно и благоприятно отколкото ако не ги включва в диетата си.

  • Бърз източник на енергия

Плодовете на финиковата палма съдържат доста въглехидрати, като това ги прави отличен източник на бърза енергия.

  • Засищане на глада

Наличието на толкова много хранителни вещества, както и на основните макронутриенти – въглехидрати, протеини и мазнини прави фурмите доста хранителни и ги превръща в отлично средство за засищане на глада за поне няколко часа и създаването на чувство за ситост. В комбинация с това, реалното количество на приетите фурми е малко,  което допринася ние да се чувстваме леки и енергични, но добре нахранени.


  • Богати на антиоксиданти

Във фурмите има голямо количество антиоксиданти, които защитават надеждно клетките от действието на свободните радикали и по този начин ни предпазват от появата на различни болести и други нарушения на здравето. Дори, антиоксидантите във фурмите са в най-голямо количество в сравнение с други сушени плодове, като сливи, смокини и др.

Трите най-мощни антиоксиданта във фурмите са:

  • Каротеноиди – грижат се за здравето на сърцето и очите
  • Флавоноиди – имат противовъзпалителен ефект. За тях се смята, че могат да намалят риска от Алцхаймер, диабет и някои видове рак
  • Фенолна киселина – има силно противовъзпалително действие и намалява риска от сърдечни заболявания и рак

  • Превенция и лечение на анемия

Анемията се проявява най-често при жени и деца, като може да се третира по различни начини, но един от най-добрите природни варианти за справянето с нея е консумацията на повече фурми, защото те са богати на желязо, което спомага повишаването на хемоглобина в кръвта.

  • Намаляване на шанса от сърдечен удар

Фурмите са източник на калий, който понижава риска от инфаркт и намалява лошия холестерол, който се натрупва по вътрешните стени на кръвоносните съдове и може да предизвика запушването им.

  • Грижа за здравето на мозъка

Фурмите са идеален натурален мозъчен стимулант, като те осезаемо подобряват функциите му и се грижат за здравето му. Консумацията на повече фурми всеки ден води до по-висока продуктивност и концентрация, и по-лесно справяне със задачите. Това се дължи на голямото количество на витамин B6.

От тук можете да поръчате от нашите фурми: https://royalnuts.bg/%d1%84%d1%83%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%b0/

Коментари