ТАХАН – ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО И ПРИЛОЖЕНИЯ В КУХНЯТА

Колко вида тахани познавате? А колко от тях сте опитвали? Знаете ли къде и как да ги използвате, или пък какви са ползите им за здравето? На тези и още много въпроси отговаряме в следващите редове.

За таханите започна да се говори все по-често през последните години. На пазара се срещат и различни видове тахан, но основните видове могат да се разделят на два – от белени/небелени семена и сурови/печени ядки.

Видове тахан

Сусамов тахан

Един от най-търсените на пазара е сусамовият тахан. Неговото съдържание на калций е изключително високо. Също така съдържа и мед, манган, фосфор, желязо, цинк и магнезий. Полезните му вещества са наистина много. Може да го намерите в много разновидности – тахан от белен сусам, тахан от белен сусам и ленено семе, тахан от черен сусам, както и тахан от пълнозърнест сусам.

Слънчогледов тахан

Макар и да опира до вкус, често слънчогледовият тахан се използва като заместител на сусамовия в морето от рецепти и кулинарни изкушения. Освен полезните мазнини, магнезият в този тахан е преобладаващ, а протеинът е почти 20 гр. на 100 гр. продукт. Не пропускаме да споменем и внушителните количества цинк, желязо, калций и редица витамини.

Лешников тахан

Известен с ниското си съдържание на въглехидрати, този тахан от лешници е богат на витамин B и Е, както и калий, калций, желязо и магнезий. Полезните фибри идват от смлените сурови или печени лешници, а те са изключително добра храна за перисталтиката.

Бадемов тахан

Таханът от бадеми не прави изключение – богат е фибри, мононенаситени мазнини, витамини и минерали. И тук се открояват калият, калцият, желязото, магнезият, както и витамините от група B и витамин Е. Растителният протеин в бадемовия тахан е около 15 гр. на 100 гр. продукт.

Тахан от кашу

Една от най-харесваните ядки – кашуто – вече може да откриете и под формата на тахан. Таханът от кашу е много харесван – с богат и специфичен наситен вкус. Съдържа високи концентрации на мед, магнезий, цинк, желязо и доволно количество протеин.

Тахан от фъстъци

Ако обичате фъстъчено масло, изборът тук е лесен. Само две лъжици са достатъчни, за да доставят необходимото количество енергия и полезни вещества за добър старт на деня. Тахан от фъстъци – богат на белтъчини, мононенаситени мастни киселини и редица полезни въглехидрати.

Тахан от шам фъстък

За ползите от приема на шам фъстък сме говорили много. Това малко бурканче от 100 гр. е събрало всички тях в нежна консистенция и съблазнителен вкус. Тахан от шам фъстък.

Ползи за здравето от прием на тахан

Ползите за здравето от приема на тахан са наистина много и едва ли могат да се опишат в една статия. И все пак… Приемът на сусамов тахан оказва благоприятно въздействие върху здравето на сърцето и функционирането на сърдечно-съдовата система. Сусамовите семена са фактор, спомагащ за намаляване на лошия холестерол в кръвта, както и за коригиране на високите стойности на кръвното налягане.

Нивата на антиоксиданти в различните видове тахан определят и неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Антиоксидантите имат свойството да напускат кръвообращението, а в последствие и директно да влияят върху централната нервна система – подобряват здравето на мозъка и предпазват от развитие на деменция.

Приемът на тахан облекчава неразположения и нормализира правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Таханите съдържат съединения, които насърчават функцията на черния дроб и подобряват работата на бъбреците. Съдържанието на магнезий спомага за поддържане на здрави кости, предпазва от артрит. Редовният прием на магнезий благоприятства увеличаването на костната плътност, намалява риска от остеопороза при жените.

Прием на тахан

Няма по-лесен и здравословен начин да си набавите полезни антиоксиданти, здравословни мазнини, витамини, минерали и редица хранителни вещества от приема на тахан. Таханът е универсална храна, която може да се приема по много различни начини и в различни комбинации. Ако нямате противопоказания срещу ядки или семена – таханът е суперхраната, която може да консумирате ежедневно. Разбира се с приема не трябва да се прекалява, тъй като някои видове тахани съдържат по-голямо количество калории, което трябва да се съблюдава при спазване на строг хранителен режим.

Вкусна салата, овкусена с дресинг от сусамов тахан, ябълков оцет и зехтин, или пък невероятен домашен хумус? Просто смесете 100 гр. сусамов тахан, 400 гр. нахут, чесън, зехтин и лимон на вкус и воала – страхотна паста, в която ще се влюби цялото семейство! Можете да дообогатите и с различни пресни подправки. За любителите на сладкото, пък, скоро ще публикуваме и статия с избрани рецепти на вкусни и здравословни изкушения с тахан.

Изборът на тахани в магазините на Royal Nuts е голям, можете да разгледате всички предложения в секция Тахани и масла.

За всички останали наши продукти посетете www.royalnuts.bg

Ние подкрепяме българските производители и качествените продукти! Разядко

Коментари