„КАФЯВОТО ЗЛАТО НА БОГОВЕТЕ“ – СУРОВИ КАКАОВИ ЗЪРНА

Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво, то ражда големи светло жълти шушулки, в които се поместват  какаовите зърна. Дървото се отглежда в топлите земи на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Неговите ядки, след определена преработка, се превръщат в основна суровина, или така познатото на всички – какао на прах.

Ползите, които носят за организма какаовите зърна в суров вид, са много и разнообразни. За да е полезно, те трябва да са сурови, защото след етапите на обработка и термичните процеси, се губят много голяма част от полезните вещества.

Ето и няколко ползви от суровите какаови зърна:

– Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване;

– Подобряват метаболизма, потискат апетита и удължават чувството на ситост;

– Имат анти-депресивно и анти-стресово действие

– Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето.

– Регулират нивата на холестерола и кръвната захар;

– Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин;

– Богатото съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали. Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма;

  • Облекчават предменструалния синдром;

Какаовите зърна са изключително полезна храна за човешкия организъм, бърз източник на енергия и ситост.

Как да ги консумирате?

Любопитен факт: Какаото на прах е извлек от какаовото масло, което се извлича като паста, а не е смлени зърна. Тя съхне и става на прах. За това и натуралните шоколади са с – 50%, 75% масленост, колкото по-висок процент, толкова шоколадът е по-полезен.

Можете да го поръчате от тук: https://royalnuts.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%be/

Коментари