КАК ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ПО-ДОБРЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Лятото е любим сезон на много от нас, защото се свързва с топлина, море, почивка и често предизвиква приятни емоции. Но можем ли да се чувстваме дори още по-добре през този сезон и с на пръв поглед незначителни корекции по ежедневието си да бъдем в пъти по-здрави?

Да! В днешната статия ще разберем как да постигнем това!

5 интересни факта за лятото

Лятото е един от 4-те сезона, простиращо се между пролетта и есента. В България (и останалите страни в Северното полукълбо), началото му започва с лятното слънцестоене – около 21 юни и завършва с есенното равноденствие, около 23 септември. Казваме “около”, защото датата не е точна – денят може да варира с ден напред или назад, като това се дължи на въртенето на Земята, което не отразява точно календарната година.

През лятото е най-дългият ден в годината. Той съвпада с лятното слънцестоене и предлага най-много светли часове в сравнение с всеки останал ден от цялата година.

Лятото е характерно и с най-високите температури, като рекордът тук се държи от Садово. През лятото на 1916 година в града(тогава е бил село) е измерена най-високата температура в историята на България(откакто се правят официални измервания) -> 45.2 градуса по Целзий.

През лятото доста често се получават гръмотевични бури, причинени от топлината и слънчевото греене.

Лятото е сезонът на почивките – това е най-предпочитаното време през годината за отпуски, както и това е моментът, в който учениците излизат в най-дългата ваканция.

Как се отразява топлото време на организма ни

Лятото е прекрасен сезон, изпълнен със светлина, радост и удоволствия, но в същото време, горещините, които изобилстват в него, могат да бъдат опасни за нас. Тук ще опиша 5 неща, от които трябва да се пазим през лятото:

Обезводняване – Това е една от най-големите опасности, които крият горещините, защото при високи температури ние се потим повече и съответно, изразходваме водните си запаси. Ако не ги възобновяваме непрекъснато, като пием чиста вода, тялото ни може да се обезводни.

В следствие на това, могат да възникнат куп проблеми, като главоболие, задух, нарушена терморегулация и опасност от прегряване, раздразнение, намалена концентрация и работоспособност, и др. 

Водата е основна, жизненоважна част за съществуването на човека, като тя е ключова за почти всеки процес в организма ни. Ако не си набавяме постоянно достатъчни количества чиста вода, това може да причини проблеми в на практика всеки орган.

Всъщност, можем да направим приема на вода дори още по-приятен, като си приготвим детокс вода. По този начин хем ще се хидратираме, хем ще подпомагаме прочистването на организма си. 
Липса на апетит
– Много хора харесват лятото, защото през него апетитът им намалява и консумират по-малко храна, следователно, по-лесно влизат в желаната форма. Лятото е идеално за спазване на диети и понижаване на теглото не само заради намаления апетит, но и благодарение на изобилието от пресни плодове и зеленчуци, както и подходящото за разходки време.

Докато за едни лятото дава перфектната възможност да свалят килограми, при други това се оказва проблем. Това са хората с поднормено тегло, които искат да качат няколко килограма, за да влязат в здравословните граници.

Увеличаване на стреса – Как лятото и горещините повишават стреса? Много просто – всички сме изпитвали чувството да работим докато ни е топло и знаем как “мозъкът ни се сварява” и ставаме в пъти по-непродуктивни, и се чувстваме постоянно уморени и отпаднали. В такова състояние не можем да вършим същата работа, както обикновено, но задачите продължават да се трупат. Това обяснимо води и до покачване на вътрешното ни напрежение и увеличаване на стреса.

Прегряване – Както споменахме, една от най-големите опасности, която крие лятото е дехидратацията, а следствие от нея може да бъде и нарушената терморегулация. Това означава, че тялото не може да се охлажда правилно, защото няма излишна вода, която да изпарява под формата на пот. По този начин рискуваме да прегреем.


Кожни раздразнения –
Силните слънчеви лъчи могат да бъдат опасни за кожата ни, ако не я защитим. Директният им досег с нея за дълъг период от време води до зачервяване, следствие от разширяването на повърхностните капиляри. Въпреки, че слънцето има редица здравословни позитиви за нас и без него животът на Земята би бил невъзможен, прекомерното излагане под лъчите му без необходимата защита може да спомогне образуването на множество свободни радикали – една от причините за по-бързото остаряване на кожата. 

Често се случва хората да изгарят или да получат алергични реакции и раздразнения по кожата си след продължително време директно под слънцето. 

Ето как да бъдем по-здрави и да се чувстваме по-добре през лятото

Прием на достатъчно чиста вода всеки ден – Научихме, че е изключително важно да пием достатъчно чиста вода всеки летен ден, за да можем да наваксваме водните загубите през горещините и да можем да осигурим на организма си този толкова важен ресурс, за да се чувстваме добре. 

Освен, че трябва да приемаме достатъчно вода, трябва и да се грижим тя да бъде чиста.

Един възрастен човек е изграден от около 60-65% вода, едно дете от около 75% вода, а едно кърмаче – от около 80% вода.

Както ясно си личи, по-голямата част от нас е вода. Ако тя е мръсна и пълна с вируси, и бактерии, ние ще бъдем болнави и застрашени от различни заболявания в следствие на увреждане на органите и системите, които я използват. Процесът на увреждането им е бавен и може да отнеме години, тъй като човешкият организъм е издръжлив, но ако редовно консумираме замърсена вода, това със сигурност, в даден момент, ще се отрази негативно на здравословното ни състояние.

И обратното, ако пием чиста вода редовно, това ще стимулира здравето ни и ще подпомогне работата на всички наши органи.

Вземане на студен душ – Едно от най-освежаващите преживявания през лятото, които можем да изпитваме всеки ден е взимането на студен душ. Освен приятна прохлада, той има и голям брой здравословни ползи, които могат да ни направят по-здрави.

Такива са:

  • засилването на имунитета
  • подобряването на настроението и намаляването на депресията
  • засилването на кислородния състав на кръвта
  • подобряването на кръвообращението
  • повишаването на концентрацията и продуктивността
  • повишаването на издръжливостта
  • тонизирането на тялото
  • ускоряването на метаболизма
  • стимулирането работата на вътрешните органи
  • предпазването от появата на разширени вени
  • грижата за кожата
  • укрепването на косата

Прекарване на повече време навън, сред природата (в прохладните часове) – Чистият въздух също е благодетел на здравето. Без него организмът може да работи едва няколко минути. Ако дишаме чист въздух, ще се заредим с енергия, ще избистрим ума си и ще станем доста по-продуктивни в работата си, защото в мозъка ни ще постъпва кръв, богата на кислород и това ще му позволи много по-ефективно да се справя със задачите.

През лятото имаме прекрасната възможност да прекарваме значително време на ден сред природата, защото дните са дълги и времето е топло, и приветливо.

Консумация на лека храна – Защо е добре да ядем лека храна през лятото? Защото храненето и храносмилането изискват енергия, а в процеса се освобождава и допълнителна топлина. 

Както разбрахме, през лятото е добре да се пазим от топлината и е препоръчително да пестим енергията си, за да можем да се справяме по-лесно със задачите си, въпреки жегите. 

Препоръчително е да наблегнем на пресните плодове и зеленчуци, които не само ще заредят организма ни с изключително много важни и полезни вещества, но и ще ни помогнат да се чувстваме леки и в супер форма.

Плодовете и зеленчуците съдържат и по-малко калории. Това означава, че по-лесно ще можем да понижим теглото си, ако целим това.


Носене на подходящо облекло –
Облеклото също може да допринесе за това да се чувстваме по-добре през летните месеци и да избегнем прегряването. Препоръчително е да носим широки, проветриви и дишащи дрехи, които да ни държат хладно.

Добра идея е да използваме очила и шапки, защото те ще ни осигурят допълнителна защита от жаркото слънце. В допълнение на това, можем да подбираме по-светли цветове за дрехите си, защото те не привличат слънчевите лъчи и по този начин допълнително ни предпазват. 

Всъщност, всичко това може да се съчетае в изключително добра модна комбинация.

Използване на слънцезащитен крем – Както стана ясно до тук, основното, от което трябва да се пазим през лятото е слънцето. Разбира се, то има много ползи за нас, но ако стоим незащитени под него, във времето, в което грее най-силно, рискуваме да ни навреди. 

Когато се печем на слънце, ние поемаме UVA и UVB лъчи. UVB лъчите проникват само във външните слоеве на кожата и причиняват кожни изгаряния, като повишават риска от поява на рак на кожата, докато UVA лъчите проникват по-дълбоко и действат в местата, където се образуват еластина и колагена в кожата. Те може да увредят ДНК в клетката и да доведат до преждевременно застаряване на кожата.

Точно заради това са създадени и слънцезащитните кремове с фактор – SPF(Sun Protection Factor). Те ни осигуряват защита от UVB лъчите. Това ни дава възможността да се излагаме под слънцето дори и без дрехи и въпреки това да сведем до минимум опасността за кожата си. 

Ето и кратка информация за ефективността на различните слънцезащитни фактори:

  • SPF 50 блокира 98 % от UVB лъчи – проспуска 2 % до кожата
  • SPF 30 блокира 97 % от UVB лъчи – проспуска 3 % до кожата
  • SPF 20 блокира 95 % от UVB лъчи – проспуска 5 % до кожата
  • SPF 15 блокира 93 % от UVB лъчи – проспуска 7 % до кожата
  • SPF 10 блокира 90 % от UVB лъчи – проспуска 10 % до кожата

А как да се защитим от UVA лъчите? Трябва да търсим продукти с означение “broad-spectrum”. Те предлагат защита и от двата вида UV лъчи.


Поддържане на подходяща температура в помещението –
Температурата в помещението, което обитаваме, е ключова за работоспособността ни. Горещината ни кара да се отпуснем и ограничава способността ни да работим ефективно, като се налага да отделяме повече време за приключването на задачите си.

Оптималната работна температура е 20-22°C, като е препоръчително да се опитваме да я поддържаме, за да повишим производителността си. Поддържането на такава температура през лятото може да се осъществи посредством климатици или дори чрез обикновено проветряване на помещението.

ТУК можете да поръчате от нашите ядки, сушени плодове, семена или тахани!

Коментари