КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЯДКИТЕ?

Семена, бобови растения или плодове? В кулинарния свят отговорът е „да“ и на трите. Въпреки че ботаническата дефиниция на ядка е доста ясна, кулинарната употреба на думата „ядка“ е доста разнообразна. Докато бадемите, кашуто, шам фъстъкът и орехите технически са семена, то фъстъците наистина са бобови растения. От друга страна, лешниците се считат за истински ботанически ядки.

От ботаническа гледна точка, ядките са смес от семена и сухи плодове, обвити от твърда външна обвивка. За кулинарни цели това, което се счита за „ядки“, споделя същите характеристики: мазно, нежно месо, заобиколено от твърда външна обвивка. Използват се в различни рецепти, от печива до мюсли и бърза закуска.

Използване:

Ядките са често срещана закуска и са идеални за пътуване. Те често са основен компонент в пакетирани миксове и сурови барчета. Освен че се консумират цели, ядките често се пюрират в „масла“ и се използват за мазане или като съставка в дипове.

Някои ядки, като бадеми, се използват за производството на заместители на млякото. Ядките се пюрират, смесват се с вода и след това се прецеждат, за да се отстранят твърдите вещества. Получената течност може да се консумира обикновена или овкусена и подсладена, за да се подобри вкусът – това са тъй наречените „Ядкови млека“.

Ядките се предлагат сурови, в черупки или изпечени.

Целите ядки с непокътнати черупки са популярени през зимните месеци и празничния сезон. Те могат да се съхраняват при стайна температура или в хладилник. Независимо от температурата на съхранение, ядките трябва да се пазят от влага и топлина. Естествените орехови масла са деликатни и могат лесно да гранясат. Ако ядката има горчив или неприятен вкус, тя трябва да се изхвърли.

Обелените ядки могат да бъдат закупени сурови или печени. Печените ядки имат по-дълбок, по-сложен вкус и могат също да бъдат осолени или подправени с други подправки. Ядките могат да бъдат както сухо печени, така и печени в масло, като и двете придават уникален вкус и текстура на ядката. Обелените ядки също трябва да се съхраняват далеч от топлина и влага. Замразяването на ядки е опция, която може драстично да увеличи срока им на годност.

Някои ядки се правят на маслоа или тахани, най-вече от фъстъци, бадеми и кашу. Маслата от ядки могат да се съхраняват при стайна температура, ако са закупени в запечатани опаковки, но трябва да се съхраняват в хладилник след отваряне. Прясно смляното масло от ядки трябва да се съхранява в херметически затворен съд в хладилник.

Тук можете да откриете и поръчате сурови и печени ядки по свой вкус https://royalnuts.bg/

Ето и няколко рецепти, които можете да изпробвате 🙂 https://nadiapetrova.bg/2014/12/3-sublime-nut-milks/?cn-reloaded=1

Коментари