КАКВО МЕЗЯТ ФУТБОЛНИТЕ ФЕНОВЕ В ЕВРОПА?

Световното първенство в Русия започва да тече с пълна сила. Еуфорията около националните отбори, предстоящите напрегнати мачове, драмата, както и залозите са част от голямата игра. Част от нея е и мезето, с което почти всеки себеуважаващ се запалянко се зарежда пред телевизора или на трибуните за да подкрепя любимия си отбор. И въпреки, че България отново не се класира, то от всяка добра домакиня се очаква да е отрупала футболната маса с любимите слънчогледови семки или печени фъстъци, шопска салата, кюфтета и ракия (бирата е за ранните мачове в програмата!). Така всеки от нас изживява емоциите от играта.

Ето по каква бърза закуска си падат, според проучване на ФИФА, феновете на Стария континент: 

Албания: Кебап и бира.

Андора: Също като съседна Испания, най-често срещаната закуска е една торба от семена (bolsa de pipas).

Армения: Слънчогледови семки.

Австрия: Предпочитаният шницел Schnitzelburger, който е много вкусен с бира, много бира!

Азербайджан и Беларус: Слънчогледови семки.

Босна: Солено грозде и тиквени семки.

Белгия: Обикновено белгийска кухня – чипс с майонеза, измит с бира.

Хърватия: “Костички, Киририки” е обичайният вик на продавачите на храни, които “патрулират” футболните двубой в страната, предлагайки хотдог и сандвичи.

Кипър: Сусамовите гевреци са популярен избор заедно с фъстъците, кубес (говеждо или агнешко крокетче, близък роднина на турското кофте) и лепкавите бомби (понички). Леденото кафе е напитка по избор.

Чешка република: Колбаси и бира. Клубовете дори се конкурират за това, кой от тях приготвя най-добрия колбас klobása, въпреки че “храната е толкова нездравословна, че ако футболист е видян да яде тези колбаси, неизбежно ще бъде глобен от неговия треньор.

Дания: Стадионното ястие е цар: два колбаса в хляб с горчица и кетчуп, плюс наливна бира. Футболен мач в Дания без това меню, обикновено консумиран на полувремето, е почти немислим.

Англия: Чай с говеждо месо и месни пайове осигуряват традиционния съпровод на футбола в Англия.

Естония: Най-често срещаните закуски са гореща супа (в студен ден), чеснов хляб, хотдог и говеждо месо.

Фарьорски острови: Напитките са ключов елемент от дейностите за набиране на средства в клубовете във Фарьорските острови. Много често младите играчи (около 12 години, придружени от няколко треньори) продават кафе и сладкиши. Средствата се използват за работа с младежи, както и за посещения на международни летни турнири.

Финландия: Печената наденица с горчица определено е футболната храна във Финландия. Кафето е най-разпространената напитка, а бирата се продава само на по-големите стадиони.

Франция: Изобилие от регионални вариации, като galette-saucisse (сандвич от саламура). Той се счита за основен специалитет, особено ако се намирате на Stade Rennais.”Тези пържени свински колбаси в тънка палачинка от елда могат да се консумират студени или топли, но в идеалния случай с ръце. Добавете към него перфектната напитка от ябълково вино и имате рецептата за успех.

Македония: Слънчоглед и тиквени семки в големи количества.

Грузия: Слънчогледови семена и печени фъстъци.

Германия: Изобилие от регионални вариации, но бирата и братвурста са най-често срещаните вариации.

Гибралтар: Слънчогледови семки.

Гърция: Феновете обикновено ядат това, което се нарича “vromiko “(буквално “мръсно”) .Това прилича на хотдог, но хлябът е по-голям, пълен с месо от кебап или с братвурст, майонеза и горчица.Той се продава от продавачи, които паркират камионите си извън стадионите.Тази жалка дума е дадена преди десетилетия, поради доста спорните санитарни норми сред тези продавачи.

Унгария: Бирата и слънчогледовите семена, както и голяма закуска, базирана на хляб, която прилича на гигантска прежда, е често срещана – обикновено от солено, разтопено сирене.

Исландия: Хотдогът отстъпва бавно на пицата със сода.

Израел: Слънчогледови семки.

Италия: Най-известната храна е сандвич със salamella или салсича – в зависимост от това дали сте в Милано или Рим, което е наденица на скара, често с лук и червен пипер.

Казахстан: Картофи и пайове, кебапчета и понякога семки.

Латвия: Бира, чипс и слънчоглед.

Коментари