Приготовленията за Великден започват с вкусни великденски сладкиши и боядисване на великденски яйца.
Какво по-хубаво от домашен козунак под формата на панетоне?
Без млечни продукти, без зърнени брашна, без мая и без рафинирана захар.
Сочни сушени плодове, ядки, аромат на лимонови корички и празничен вкус! Защото всеки ден е Велик ден!
Продукти за 800 г готово изпечено „Панетоне“ :
– 6 бр. яйца размер М
– 200 мл кокосово мляко 15-20% масленост
– 90 г кокосово брашно
– 2 ч.л. сушена лимонова кора
– 1 щипка сол
– 200 г сушени плодове по избор
- стафиди
- сушени кайсии
- смокиня сушена
- манго
- сушени череши
- филирани бадеми – можете да ги използвате за украса
- сурови орехи или други ядки по желание
Можете да добавите и парченца шоколад
Начин на приготвяне:
1. Накиснете сушените плодове, които сте избрали в топла вода за 15 минути.
2. Загрейте фурната на 175 градуса с обдухване.
3. Отцедете сушените плодове много добре и ако има едри ги нарежете на парченца.
4. В купа разбийте яйцата и кокосовото мляко с телена бъркалка. Добавете кокосовото брашно, смесено със сухите подправки (щипка сол и сухи лимонови корички). Ще се получи много гъста кексова смес. В нея объркайте сушените плодове (или други добавки, които сте избрали).
5. Разпределете сместа в подходящи форми. За да имат вид на малки Панетоне използвайте малки форми за печене, които подплатите с хартия за печене във височина. Може също да изпечете сместа в обикновена тавичка или форма за кекс. Поръсете с филирания бадем.
6. Печете 40 минути в загрятата фурна. Покрийте с хартия за печене 10 минути, преди да са готови, за да не изгори.
7. Изчакайте пълно изстиване преди да нарежете.
Малко история за празника, ето ТУК.