ЗДРАВОСЛОВНО ПАНЕТОНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН

Приготовленията за Великден започват с вкусни великденски сладкиши и боядисване на великденски яйца.

Какво по-хубаво от домашен козунак под формата на панетоне?

Без млечни продукти, без зърнени брашна, без мая и без рафинирана захар.

Сочни сушени плодове, ядки, аромат на лимонови корички и празничен вкус! Защото всеки ден е Велик ден!

Продукти за 800 г готово изпечено „Панетоне“ :

– 6 бр. яйца размер М

– 200 мл кокосово мляко 15-20% масленост

– 90 г кокосово брашно

– 2 ч.л. сушена лимонова кора

– 1 щипка сол

– 200 г сушени плодове по избор

Можете да добавите и парченца шоколад

Начин на приготвяне:

1. Накиснете сушените плодове, които сте избрали в топла вода за 15 минути.

2. Загрейте фурната на 175 градуса с обдухване.

3. Отцедете сушените плодове много добре и ако има едри ги нарежете на парченца.

4. В купа разбийте яйцата и кокосовото мляко с телена бъркалка. Добавете кокосовото брашно, смесено със сухите подправки (щипка сол и сухи лимонови корички). Ще се получи много гъста кексова смес. В нея объркайте сушените плодове (или други добавки, които сте избрали).

5. Разпределете сместа в подходящи форми. За да имат вид на малки Панетоне използвайте малки форми за печене, които подплатите с хартия за печене във височина. Може също да изпечете сместа в обикновена тавичка или форма за кекс. Поръсете с филирания бадем.

6. Печете 40 минути в загрятата фурна. Покрийте с хартия за печене 10 минути, преди да са готови, за да не изгори.

7. Изчакайте пълно изстиване преди да нарежете.

Малко история за празника, ето ТУК.

Коментари