ШАМ ФЪСТЪК И ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ

Ще се изненадате колко полезни хранителни вещества е събрал в себе си шам фъстъкът. Вкусни, с неподражаем вкус и мирис, тези ядки са любими на мнозина – универсално средство за зареждане с нови сили.

Ядката шам фъстък е известна с изключително богатия си химичен състав. Микроелементите с най-широко присъствие са калий, калций, магнезий, мед, манган, желязо, фосфор. Над 20% на 100 гр. ядка е съдържанието на белтъци – източник на незаменими аминокиселини. Мастните киселини, които присъстват в шам фъстъка са линоленова, олеинова, стеаринова, палмитинова. Комбинацията им спомага за нормалното протичане на липидния обмен в организма. Витамините, които са събрани под малката черупка на шам фъстъка са от група А и група B – B1, B6, B9, С, Е. Не на последно място трябва да посочим и богатото съдържанието на полезни фибри.

Всички тези полезни хранителни вещества са основателна причина човек да включи ядката в ежедневното си меню, дори и в малки количества ако спазва специален хранителен режим.

  • Шам фъстък за здраво сърце

Освен, че съдържанието на холестерол в ядката е точно 0, тя има свойството да предпазва и укрепва кръвоносните съдове като понижава лошия холестерол. За това допринасят антиоксидантите и ненаситените мастни киселини в комбинация с полифенолите. Учестеното сърцебиене също би могло да се повлияе в положителна посока след приема на шам фъстък. Фитостеролите, аргининът, ресвератролът и лутеинът спомагат за понижаване на високото кръвно налягане, грижат се за мускулите на сърцето и са мощно оръжие за превенция срещу атеросклероза.

  • Шам фъстък за здравна нервна система

Завидното съдържание на минерала магнезий – 121 mg / 100 g – се оказва от особено значение за нормалното и балансирано функциониране на нервната система. Задоволява потребностите на организма при физически и умствени натоварвания. Симптомите на тревожност и нервност се повлияват добре при прием на шам фъстък. Особено полезен е при различни форми на безсъние, тъй като доставя необходимото количество магнезий и витамини от групата B. Спомага за възстановяване на жизнените сили след продължителна спортна тренировка, умора, след дълго боледуване.

  • Шам фъстък за здрави очи

Тази вкусна ядка има полезни съставки, които са здравословна формула за подобряване на зрението. Съдържащият се във шам фъстъка лутеин е отлично средство за това. Рибофлавинът и зеаксантинът в комбинация значително засилват полезните свойства на лутеина за здрави очи.

  • Шам фъстък срещу диабет

Различни изследвания посочват, че консумацията на шам фъстък и полезните му бетакаротини, процианидини и фибри, оказват благоприятно въздействие за намаляване на нивата на захар в кръвта. Значително се подобрява и устойчивостта към инсулин. Умерената и редовна консумация би могла да доведе до значително нормализиране на състоянията при диабет тип 2, както и до превенцията срещу това заболяване.

  • Шам фъстък при беременност

Ядката се препоръчва за консумация през месеците на бременност, тъй като фитостеролите и витамините в шам фъстъка спомагат за укрепването на имунната система и предпазват майката от заболявания, които не са желателни през този период. Калцият, зеаксантинът и лутеинът съдействат за правилното сформиране на костната тъкан на бебето. Разбира се, приеманото количество не трява да надвишава 15-20 ядки на ден. След раждане, особено при кърмене, е препоръчително приемът да се ограничи за избягване на евентуални алергични реакции на бебето.

  • Шам фъстък за отслабване

Препоръчван от редица диетолози, шам фъстъкът е идеален за добавка към здравословната диета за отслабване. Ядката не съдържа холестерол, а комбинацията от полезни фибри и разтворими мазнини способства правилната обмяна на веществата и ефективното прочистване от шлаки и токсини в стомашно-чревния тракт. Калият, който е със съдържание 1025 mg / 100 g, подобрява отвеждането на задържаните течности от организма. Намалява се теглото и подуването, повлияват се различни отоци на крайниците.

  • Шам фъстък – оръжие срещу стареенето

Високите нива на антиоксиданти, витамин С, витамин Е, селен и ресвератрол помагат за забавяне стареенето на клетките, регулирането на нормалната обмяна на веществата, подпомагането на функциите на черния дроб. Това става с ограничаването на вредните последствия от свободните радикали, както на клетъчно ниво, така и от външни агенти.

С тези големи групи, които обобщаваме, полезните качества на уникалната ядка не свършват. Консумацията на шам фъстък е най-вкусният начин за превенция срещу невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер. Тук отново на помощ идва ресвератролът, който се съдържа в малката зелена ядка. На свой ред аргининът в ядките засилва половата активност при мъжете. Съдържащият се в шам фъстъка танин пък, спомага за извеждането на токсични вещества като глюкозиди, алкалоиди и тежки метали. Маслото от шам фъстък намира широко приложение в козметиката за избелване на кожата, регенеративни процедури и различни възпалителни процеси.

Шам фъстък на нашия сайт може да поръчате в следните варианти:

Шам фъстък суров

Шам фъстък печен

Шам фъстък белен печен

Шам фъстък белен суров

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian