СУПЕРХРАНА НА БЪДЕЩЕТО-КОЯ Е ТЯ?

Конопеното семе, да точно то!

Какво представлява конопеното семе?

Какви са ползите от него и дали то наистина е суперхрана на бъдещето? На това ще ви отговорим по-надолу.

Конопеното семе идва от растението коноп, но не съдържа никакви активни психоактивни вещества (за разлика от марихуаната). Конопеното растение може да се нарече лечебно растение поради силните му свойства.

Какви са ползите от конопените семена?

  • Те се считат за най-хранителните семена заради високото си съдържание на протеини (те съдържат всички незаменими аминокиселини). Имат 23% високо усвоими протеини, тъй като основният им протеинов компонент е протеинът, наречен едестин, а останалата част е албумин , и двата протеина са с много висока биологична стойност. Яденето на 2 супени лъжици конопено семе на ден отговаря на една трета от дневните нужди на човек от протеини. Следователно те са силно препоръчителна енергизираща суперхрана за диети на спортисти, палео диета, кетогенна диета, тоест диети, които дават приоритет на протеините и здравословните мазнини пред въглехидратите. Също са подходящи за вегани и вегетарианци, които трябва да си добавят протеини чрез растителна храна.
  • Конопените семена са с високо съдържание на мазнини, в случая на Омега 3 и Омега 6 полиненаситени мастни киселини (в адекватно съотношение между 3 и 2,5: 1), като по този начин насърчават здравето на мозъка.Те съдържат също мастна киселина, наречена GLA (гама линоленова киселина), която помага за поддържане на хормоналния баланс в организма. Това от своя страна помага за предотвратяването на проблеми като предменструален синдром и прекомерно болезнена менструация. Също така улеснява отделянето на хормона мелатонин, отговорен за здравия сън.
  • Богати са на витамини А, В1, В2, В3, В6, С, Е и фолиева киселина (В9).
  • Съдържат множество минерали – калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк.
  • Те допринасят за нормалните нива на холестерола и имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и кръвното налягане.
  • Укрепват костите.
  • Полезни са за здравето на косата и кожата.
  • Конопените семена съдържат въглехидрати, най-вече под формата на разтворими фибри. Те улесняват функционирането на червата, регулират храносмилателната система и помагат за предотвратяване на проблеми като диария и запек.

Убедихте ли се и вие в това, че конопеното семе е суперхрана на бъдещето?

Как могат да се консумират семената от коноп?

Конопеното семе е лесно за употреба. Добавя се към пюре, смути, мюсли, кисело мляко. Всичко е възможно.

1 до 2 супени лъжици е това, което обикновено се препоръчва като дневна доза.

Конопеното семе също е вкусно запечено за кратко време и след това поръсено върху топло ястие или вкусна салата.

Конопено семе белено можете да поръчате при нас!

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian