НЕЩО ИНТЕРЕСНО ЗА ШАМФЪСТЪКА

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Шамфъстъка се консумира от дълбока древност, доказателство за това са археологически разкопки, които датират употребата на фъстъковото дърво още 7000 г. пр.Хр. Той не е просто ядка, а супер ядка. Някога се е олицетворявала като ядката на царете и има защо да е така.

1. Защо шамфъстъка е ядката на царете

Една от легендите за фъстъковото дърво разказва, че кралицата на Шеба (живяла по времето на Соломон) е определила шамфъстъка като кралска фитосанитарна храна и тя забранила на хората да отглеждат ядката за лична употреба. Навуходоносор, древният вавилонски цар, е имал фъстъчени дървета, засадени в легендарните му висящи градини, а през първия век, император Вителий вкарва тази ценна ядка в Рим. Освен това шамфъстъка и бадема са единствените ядки споменати в Библията.

2. Най – ниско калоричната ядка

Да, точно така, шамфъстъкът е най – ниско  калоричната и същевременно една от най – витаминозните ядки. В едно зрънце се съдържат едва 4 калории. Консумирането на 8 – 10 ядки на ден дава на възрастен човек  25% от необходимата му дневна доза витамин В6, 15% от нужните тиамини и фосфури и 10% от дневната доза цинк.

3. Мангото е далечен братовчед на шамфъстъка

Да! Мангото е полд, а шамфъстъка ядка и въпреки това те са от един род. Лично аз не виждам приликата, но е вярно. И мангото и шамфъстъците идват от семейството на вечнозелено дърво от рода на смрадликовите. Другият им странен роднина е вид отровен бръшлян. Тази семейна партида трябва да са доста интересни.

4. Ядката, която стопля душата

Индийците вярват, че шамфъстъка е ядката, която буквално може да сгрее човешкото тяло отвътре навън. Поради тази причина по време на най – студените мусонни месеци в Индия се консумират големи количества от така наречента „гореща ядка“.

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian

Call Now

Pin It on Pinterest