НАКИСВАНЕ НА СУРОВИ ЯДКИ, БОБОВИ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, ЗАЩО И КАК?

Предполагаме и вие често се обръщате към суровите ядки и семена като към здравословен източник на полезни мазнини и протеин. А често ги използвате и когато искате да похапнете нещо набързо. Част от менюто ни са и много зърнени и бобови култури. Но знаем ли всъщност как да ги консумираме правилно?

Защо е хубаво да консумираме сурови ядки и семена? При изпичането на ядките и семената, полезните мазнини, които се съдържат в тях се променят. След което те не могат вече да се свързват с водата, което ги прави много трудни за усвояване, а и губят ценните си качества – минералите и витамините, които съдържат. И така от много полезни ние ги превръщаме в безполезни, дори вредни.

Ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне.

Как могат да навредят суровите не накиснати ядки на здавето ни? Ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организмът ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната. Когато се консумират големи количества не накиснати ядки и семена, това може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми. А това не звучи никак добре…

За това решението е ядките, семената, бобовите и зърнените да се накисват във вода.

Когато се накисват, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва.

Правила за накисване на различните групи:

Зърнени – Накисват се в хладка вода, като водата трябва да ги покрие и да е 4-5 см отгоре. Можете на всяка чаша вода да добавите супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет, тъй като това ускорява процеса на освобождаване на фитиновата киселина.

Бобови – Накисват се в топла вода, която отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре. Тук може да добавите отново малко лимон, а при бобовите с форма на бъбрек да добавите малко сода, защото при тях тя най-добре неутрализира вредните вещества.

Ядки и семена – Ядките и семената се накисват в хладка вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре, защото набъбват. Ядките не са толкова богати на фитинова киселина, но имат много ензимни инхибитори. За това към тях добави малко хималайска сол.

Суров бадем https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2/

Бразилски орех https://royalnuts.bg/%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%85/

Така накиснати и измити, ядките и семената е препоръчително да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа.

Някои от семената, като чиа и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация. Може да ги използваш като добавка към салати, сокове, смутита или други ястия.

 Чиа семената стават много хубави ако се накиснат в бадемово мляко с канела и натурален мед или в ядково мляко с какао и кленов сироп – стават като пудинг. При накисване чиа семената нарастват до 9 пъти и така освобождават чудесните хранителни вещества, които съдържат. Минималното време за киснене е 15-30 минути, но колкото повече ги киснеш, толкова по-полезни ще са те, най-добре е да ги оставиш цяла нощ.

Интересен факт за чиа семената е, че могат да се използват вместо яйца в различни рецепти. Просто заменете всяко яйце с 1 супена лъжица чия, накисната в 3 супени лъжици вода.

А ето и няколко десерти с чия https://gotvach.bg/n-117790-%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8_%D1%81_%D1%87%D0%B8%D1%8F

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian