МЛЯНО ЛЕНЕНО СЕМЕ – ПОЛЗИ ЗА ОРГАНИЗМА

Ползите от балансирания прием на ленено семе и изключително широкият спектър на употребата му се познават още от векове. Днес то се среща в редица разнообразни храни. Търсенето му се е увеличило многократно, а особено предпочитано от клиентите на Royal Nuts е мляното ленено семе. По-долу обясняваме подробно защо именно мляното ленено семе е в пъти по-подходящо като допълнение към здравословната Ви диета.

Трите топ съставки в лененото семе са Омега-3 есенциалните мастни киселини, полезните фибри и лигнаните. Семената от този вид са богати на белтъчини, калций, магнезий, фосфор и още куп микроелементи.

  • ленено семе за превенция от рак

Лененото семе осигурява значителна защита срещу рак на гърдата, заболявания на простатата и рак на дебелото черво. Особено активни тук са лигнаните, съдържащи се в семената. Те блокират ензимите, които са отговорни за метаболизма на хормоните, а по този начин възпрепятстват развитието и разпространението на туморни клетки. Раково образувание, особено чувствително към хормонни видове, е ракът на гърдата. Високите нива на естроген благоприятстват растежа на раковите клетки. Именно тук на помощ идва и лененото семе, което подтиска прекомерната естрогенна активност.

  • ленено семе при съдречно-съдови заболявания

Най-новите изследвания в сферата на сърдечно-съдовите заболявания обръщат внимание на значителния фект върху кръвното налягане вследствие балансираната консумациия на ленено семе. Растителните омега-3 мастни киселини се грижат за нормализиране на сърдечната дейност и стабилизиране на сърдечния ритъм. Лененото семе е особено подходящо като съпътстваща храна при аритмия и сърдечна недостатъчност. Богатите на полезни вещества семена помагат и при артериосклероза и атеросклероза, тъй като предпазват от втвърдяване на стените на артериите. Превенцията на плаки в артериите е и друг естествен начин, по който лененото семе служи за ограничаване на рисковете от инфаркт и инсулт.

  • ленено семе за нормализиране на холестерола

Редовният прием на ленено семе гарантирано ще подобри липидния Ви профил и нивата на кръвната захар. Семената са особено подходящи в борбата с лошия LDL холестерол в кръвта. Знаете, че завишените му нива водят до редица сърдечни заболявания, диабет, наднормено тегло, дори метаболитен синдром. Изследванията показват, че са нужни само 4 супени лъжици мляно ленено семе месечно като редовен прием, за да се достигне положително въздействие върху плаките и лошия холестерол.

  • ленено семе за отслабване, добро храносмилане и превенция от запек

Разтворимите и неразтворимите диетични фибри в лененото семе доказано помагат за превенция от запек. Подходящи са също и по време на лечение на хроничен или инцидентен запек. Тук активни агенти са слузестите смоли, които се образуват при попадане на мляно ленено семе в чревния канал. Те успокояват чревната флора и се включват в състава на много лаксативи. Разтворимите и неразтворимите влакна също така спомагат и за подтискане на апетита, а в добавка доставят и чувство за ситост след употреба. Те забавят изпразването на храната от стомаха, с което се премахва нуждата от ново хранене.

  • ленено семе срещу диабет

Както споменахме, лененото семе е много добър регулатор на кръвната захар. Високите й нива неизменно водят до диабет, а само 10 грама прах от ленено семе (мляно ленено семе) към дневната диета на хора с диабет тип 2 за период от 1 месец, понижават кръвната захар с близо 20%. Подобни са резултатите и при продължителен прием. Този пример доказва устойчивия ефект от консумацията на ленено семе. В случая ефектът се постига именно от смляното ленено семе, тъй като само по този начин то се усвоява в максимална степен от организма.

  • ленено семе за здрав мозък и имунна система

Богатото на алфа-линоленова киселина (ALA) ленено семе, играе важна роля за здравето на мозъка и нервните тъкани. Недостигът на този вид омега-3 мастна киселина може да предизвика редица мозъчни дисфункции, особено при кърмачетата. Проучвания твърдят, че приемът на ленено семе от кърмачки обуславя инелектуалните способности на рожбите им, тъй като полезните свойства на ALA се предават чрез кърмата. Разбира се приемът при кърмещи жени трябва да е изключително балансиран и не трябва да се прекалява. Протеинът в лененото семе и по специално съставката му глутамин доказано намалява инфекциите и подкрепя имунната система чрез противовъзпалителното си действие. Лененото семе е особено подходящо и за жени в менопауза, тъй като ограничава някои от най-често срещаните симптоми по време на този период.

Неправилната употреба на лененото семе, може да доведе до това полезните му свойства изобщо да не бъдат усвоени от организма. Заради твърдата кафява люспеста обвивка по-вероятно е семената да преминат през червата неусвоени.

Някои хора предпочитат да ги накисват преди употреба, но най-ефективният начин за употреба на лененото семе е да се използва мляно – фино или директно в прахообразна форма.

Добавете мляно ленено семе към здравословното си меню и със сигурност още на първия месец ще изпитате широкия спектър от полезните му свойства върху организма. Мляно можете да го консумирате, като добавка към кокосово или бадемово мляко, любимите Ви шейкове или смути, кисело мялко или пък овесена каша.

Мляното ленено семе може да се използва и като допълнение към брашно или директно вместо него. Ленено семе мляно е и страхотна добавка към свежи салати. Срещаме го и в рецепти за ястия с тъмни сосове и месо.

Коментари