МЕДЪТ И ПОЛЗИТЕ МУ ЗА ЧОВЕКА

Медът има огромни ползи за здравето на човек и играе роля в много домашни лекарства и лечения с алтернативна медицина. Той съдържа малки количества от някои хранителни вещества, но повечето хора обикновено не консумират достатъчно мед, за да бъде важен хранителен източник на витамини и минерали.

Медът е сиропообразна течност, която медоносните пчели правят от растителен нектар. Обичан в цял свят заради своята сладост и дълбочина на вкуса, той се използва в много храни и рецепти.

Миризмата, цветът и вкусът на меда варират в зависимост от вида на цветята – растителността, от които е направен, така че има безброй налични разновидности.

Медът има редица потенциални ползи за здравето и играе роля в много домашни лекарства и лечения с алтернативна медицина.

Ето 7 уникални ползи за здравето от меда.

1. Съдържа разнообразие от хранителни вещества

Една супена лъжица (20 грама) мед съдържа:

Калории: 61

Мазнини: 0 грама

Протеин: 0 грама

Въглехидрати: 17 грама

Фибри: 0 грама

Да обобщим: Медът се състои основно от захар, осигурява малки количества от няколко витамини и минерали и е богат на полезни за здравето растителни съединения.

2. Богат на антиоксиданти

Висококачественият мед – който е минимално обработен, нетермичен и пресен – съдържа много важни биоактивни растителни съединения и антиоксиданти, като флавоноиди и фенолни киселини. По-тъмните разновидности мед са склонни да предлагат повече антиоксиданти от по-светлите разновидности.

3. Действа по-добре за нивата на кръвната захар от обикновената захар

Когато става въпрос за управление на кръвната захар, медът може да предложи някои леки предимства пред обикновената захар. Въпреки че медът повишава нивото на кръвната ви захар точно както другите видове захар, съдържащите се в него антиоксиданти могат да помогнат за предпазване от метаболитен синдром и диабет тип 2.

Има също някои доказателства, че ежедневният прием на мед може да подобри нивата на кръвната захар на гладно при хора с диабет тип 2, както и подобрява регулирането на кръвната захар.

Въпреки че медът може да е малко по-добър от рафинираната захар за хора с диабет, той все пак трябва да се консумира в умерени количества.

4. Може да подобри здравето на сърцето

Медът също може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Освен това, суровият мед обикновено съдържа прополис, вид смола, която пчелите произвеждат от дървета, произвеждащи сок, и подобни растения. Прополисът може да подобри нивата на холестерола и триглицеридите.

5. Подпомага зарастването на изгаряния и рани

Локалното лечение с мед се използва за заздравяване на рани и изгаряния още от древен Египет. Практиката е често срещана и днес.

Изследователите теоретизират, че лечебните сили на меда идват от неговите антибактериални и противовъзпалителни ефекти. Нещо повече, може да помогне за лечение на други кожни заболявания, включително псориазис и херпесни лезии.

Медът от манука се счита за особено ефективен при лечение на изгаряния. Въпреки това, ако имате тежко изгаряне, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

ВАЖНО:  Когато се прилага върху кожата, медът може да бъде част от ефективен план за лечение на изгаряния, рани и много други кожни заболявания. Той е особено ефективен при язви на краката, свързани с диабет.

6. Може да помогне за потискане на кашлицата при деца

Кашлицата е често срещан проблем при деца с инфекции на горните дихателни пътища. Тези инфекции могат да повлияят на съня и качеството на живот както на децата, така и на родителите. Въпреки това, обичайните лекарства за кашлица не винаги са ефективни и могат да имат странични ефекти. Интересното е, че медът може да бъде добра алтернатива.

Въпреки това, никога не давайте мед на деца под 1 година!

ВАЖНО: За деца над 1 година медът може да действа като естествено и безопасно средство за потискане на кашлицата. Някои проучвания показват, че е дори по-ефективен от определени лекарства за кашлица.

7. Лесен за добавяне към вашата диета

Медът е лесен за използване към вашата диета. За да получите малък тласък на антиоксиданти от меда, можете да го използвате по какъвто и да е начин, по който обикновено използвате захар. Той е отличен за подслаждане на обикновено кисело мляко, кафе или чай. Можете също да го използвате при готвене и печене.

Като домашно лекарство може да се прилага директно върху леки изгаряния или рани или да се дава през устата при кашлица.

Не забравяйте, че не трябва да давате мед на бебета под 1 година.

Освен това имайте предвид, че медът е вид захар, така че консумацията му ще доведе до повишаване на нивата на кръвната ви захар.

Плюс това, яденето на големи количества мед, особено постоянно за дълъг период от време, може да допринесе за увеличаване на теглото и да увеличи риска от заболявания като диабет тип 2 или сърдечни заболявания. Затова се придържайте към нисък до умерен прием.

ВАЖНО:

Можете да използвате мед за подслаждане на кисело мляко или напитки, като съставка в много рецепти или като домашен лек за леки рани и кашлица. Тъй като медът е захар, опитайте се да ограничите приема.

Медът предлага няколко потенциални ползи за здравето благодарение на полезните съединения, които съдържа, като антиоксиданти и прополис.

Той е чудесна алтернатива на захарта, но го консумирайте в умерени количества, тъй като все още се държи като захар в тялото ви.

Тук можете да поръчате от нашите пчелни продукти: https://royalnuts.bg/%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/

Ето и какво представлява растението манука: https://en.wikipedia.org/wiki/Leptospermum_scoparium

Коментари