КЕТО РЕЖИМ И ЯДКИТЕ ЗА НЕГО

Кето режимът е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Ако драстично намалите приема на въглехидрати, тялото ви ще бъде приведено в метаболитно състояние, което също се нарича кетоза (оттук и името кетогенна диета). Ако тялото ви е поставено в състояние на кетоза, то е способно да изгаря мазнините невероятно ефективно и да ги превръща в енергия. Мазнините в черния дроб също се превръщат в кетони, които осигуряват допълнителна енергия на мозъка.

Кето диетата е ефективен начин за отслабване. Различни проучвания показват, че кетогенната диета работи много по-добре при отслабване от диета с ниско съдържание на мазнини.

Ядките обикновено се разглеждат като здравословна и отговорна закуска с ниско съдържание на въглехидрати. Освен това съдържат много протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали и фибри.

Едно от най-важните свойства на ядките за кетогенната диета е високото съдържание на ненаситени мазнини и ниското съдържание на въглехидрати.

Но не всички ядки имат еднакво съдържание на мазнини и въглехидрати. Ядките, които имат по-ниско съдържание на мазнини, съдържат повече въглехидрати.

На диаграмата ядките вляво са с най-ниско съдържание на въглехидрати.

Цифрите над ядките представляват нетното количество въглехидрати в 100 грама.

Ядките вдясно – особено ядките кашу – трябва да се избягват при Кето диета.

Ядките в средата не са най-добрите опции за Кето, но вероятно може да се хапват понякога в малки количества.

Пеканът, бразилските орехи и макадамията, отляво, имат най-ниско количество въглехидрати на порция и могат да се ползват свободно в Кето диетата.

Въпреки че ядките могат да бъдат чудесни източници на хранителни вещества и енергия под формата на мазнини, важно е да проверите размерите на порциите си, за да не прекалявате с яденето на ядки.

Разумно е да ограничите порциите си до една или две на ден. Порция ядки е с размерите на шепа. Ако искате да бъдете по-прецизни, размерът на порцията е близък до: 24 бадема, 18 средно големи кашу, 20 лешника, 8 средни по размер бразилски орехи, 12 макадамии, 35 фъстъка, 15 половинки пекан или 14 половинки орех.

Сурови бадеми

Лешници сурови

Макадамия

Тук можете да намерите интересна информация!

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian