КЕДРОВИ ЯДКИ – ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Кедровите ядки са питателна закуска, които могат да се консумират сурови или печени. Могат да се добавят към салати, да се поръсват отгоре с хумус и да се смесват като част от песто и други сосове.

В Европа семената се добиват от Pinus pinea – италианска пиния, вид иглолистно дърво с височина около 20 м, виреещо в южната й част. Семената на това дърво достигат дължина до 2 см. Най-голямо значение за добива и износа на кедрови ядки има корейската пиния, добивана в Северен Китай.

Кедровите ядки били познати на хората още от древни времена. Твърди се, че един от най-древните лечители – Авицена, е бил запознат с техните питателни и целебни свойства.

Различните видове, среди и региони допринасят за леки вариации във формата и хранителния състав на кедровите ядки. Азиатските кедрови ядки са къси, докато европейските сортове са дълги и тънки.

Малката, сладка ядка с форма на сълза се предлага на висока цена поради времето и труда, необходими за прибирането на реколтата. Може да отнеме до 25 години, докато боровите дървета започнат да произвеждат годни за консумация кедрови ядки. Кедровите ядки биват извлечени като семена.

Ето и някои от ползите на кедровите ядки:

1. Насърчаване здравето на сърцето

Консумацията на кедрови ядки и най-вече благодарение на пиноленовата киселина, която се съдържа в тях, може да доведе до понижаване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта и по този начин да се намали риска от сърдечни заболявания.

2. Подобряване нивата на кръвната захар

Проучванията върху животни показват, че консумацията на екстракт от кедрови ядки може да допринесе за намаляване на нивата на кръвната захар на гладно.

Замяната на богата на въглехидрати храна с ненаситени мазнини (като тези, които се намират в кедровите ядки) може да има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар. Според учени яденето на 56 грама ядки на ден, за период от 8 седмици подобрява нивата на кръвната захар на гладно и чувствителността към инсулин. Освен това 28 грама кедрови ядки осигурява 109% от дневната стойност за минерала манган, което е свързано с по-нисък риск от диабет.

3. Поддържане на здравословно тегло

Кедровите ядки съдържат комбинация от протеини, фибри и здравословни мазнини, като всички те помагат да се чувствате сити по-дълго.

Въпреки че ядките са висококалорична храна, те не допринасят за наддаване на тегло и ви помагат да се чувствате по-доволни. Изборът на ядки за лека закуска пред по-преработени храни може да помогне за намаляване на глада.

Мастните киселини, открити в кедровите ядки, също са свързани с управлението на теглото


ИНТЕРЕСЕН ФАКТ

Комбинацията от хранителни вещества, открити в кедровите ядки, включително протеини, фибри и здравословни мазнини, допринасят за повишено чувство за ситост. Това от своя страна може да помогне за поддържане на здравословно тегло.

4. Повишаване здравето на мозъка

Кедровите ядки са източник на омега-3. Според Националния институт по здравеопазване препоръчителният дневен прием за възрастни е 1,1 грама за жени и 1,6 грама за мъже.

Все още можете да увеличите малко приема на омега-3, като поръсите шепа кедрови ядки върху пастата си или ги добавите като хрупкав елемент върху тоста с авокадо

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ

Кедровите ядки съдържат стимулиращи мозъка омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за забавяне на когнитивния спад и за намаляване на риска от деменция и депресивни симптоми.

5. Участват в обмяната на веществата

6. Стимулират дейността на мускулите, а освен това подобряват функционирането на черния дроб 

Потенциални рискове за здравето

Наред с многобройните си ползи за здравето, кедровите ядки носят потенциален риск за здравето на някои хора.

Високото съдържание на протеини превръща кедровите ядки в силен алерген. Поради високата си калоричност те трябва да бъдат консумирани в ограничени количества. Препоръчително е да се консумирт под формата на микс, като дневната доза не бива да превишава 50 гр.

При някои хора може да се появи Синдромът на „боровата уста“, временно състояние, което се характеризира с метален или горчив вкус в устата след ядене на кедрови ядки.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ

Въпреки че не са често срещани, алергиите към ядки съществуват и могат да повлияят негативно на здравето на някои хора. Не консумирайте кедрови ядки, ако имате алергия към ядки или ако обикновено изпитвате синдром на боровата уста.

Съхранение и използване на кедровите ядки

Препоръчително е да се съхраняват в дишащи кутии, на проветриви места, защитени от пряка слънчева светлина.

Кедровите ядки са ядливите семена, извлечени от шишарките на боровото дърво.

Сладките ядки с форма на сълза могат да се използват в рецепти както за сладки, така и за пикантни ястия, като гарнитура или основна съставка, като песто или микс.

Хранителният състав на кедровите ядки се състои от протеини, фибри, ненаситени мастни киселини и други хранителни вещества като витамин Е, витамин К, мед, желязо, магнезий и манган.

За поръчки, посетете https://royalnuts.bg/%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%8f%d0%b4%d0%ba%d0%b0/

Коментари