Какво трябва да знаем за Бразилския Орех

Бразилският орех (Bertholletia excelsa) представлява диворастящо, южноамериканско дърво, което се класифицира към семейство Lecythidaceae.

Бразилските орехи са здравословен източник на сновни хранителни вещества. Те са най-богатите хранителни източници на селен, основен минерал с антиоксидантни свойства. Селенът играе важна роля в репродукцията, метаболизма и имунното здраве. Един бразилски орех съдържа от 68 до 91 микрограма селен, което означава, че само една ядка на ден може да осигури дневната препоръчителна надбавка за въздрасни от 55 микрограма. Освен селен, бразилските ядки съдържат протеини, основни минерали и здравословни мазнини.

Една порция от три бразилски ореха съдържа следните хранителни вещества:

99 калории

2.15 грама (g) протеин

10,06 г мазнини

1,76 g въглехидрати

1,10 g фибри

109 милиграма (mg) фосфор

99 mg калий

56 mg магнезий

24 mg калций

0,61 mg цинк

0,36 g желязо

0 mg натрий

1.Здраве на сърцето

Бразилските орехи съдържат здравословни мазнини, наречени полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Според Американската сърдечна асоциация консумацията на тези мазнини вместо наситените и трансмазнините помага за подобряване нивата на холестерола, което намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Бразилските орехи също осигуряват диетични фибри. Консумацията на храна богата на фибри, подобрява нивата на холестерола в кръвта и понижава риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.

2. Здраве за Щитовидната жлеза

 Дефицитът на селен може да причини хормонални дисбаланси, които могат да повлияят негативно на съня, настроението, концентрацията и метаболизма. Селенът играе съществена роля в производството на хормони. Щитовидната жлеза използва селен за превръщане на хормона тироксин (Т4) в активната му форма, трийодтиронинов хормон (Т3). Получаването на достатъчно селен от хранителни източници може да предотврати или да помогне за регулиране на проблеми с щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм.

3. Антиоксидантен ефект

Яденето на бразилски ядки може да помогне за предотвратяване на оксидативния стрес. Селенът в бразилскитят орех може да засили антиоксидантната система на организма и да предотврати оксидативния стрес. Черният дроб разгражда селена до вид протеин наречен селенопротеин Р, който ефективно премахва излишните свободни радикали.

4. Противовъзпалителен ефект

Антиоксидантните свойства на бразилските орехи могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма. Възпалението има връзка с много хронични състояния на здравето. Мащабно проучване за 2014 г. разглежда здравословните ефекти от консумацията на един бразилски орех на ден при хора с хронични бъбречни заболявания. След 3 месеца изследователите забелязват намаляване на възпалението и маркерите на оксидативния стрес.

5. Понижава кръвната захар

Храни, богати на селен, могат да помогнат за подобряване нивата на кръвната захар на хората. Изследване в Европейското списание за хранене съобщава, че консумацията на един бразилски орех на ден в продължение на 8 седмици понижава общите нива на холестерол и глюкозата на гладно при здрави възрастни. Откритията на друго 8-седмично проучване показват, че приемането на добавка от 200 mcg селен намалява нивата на инсулин и подобрява чувствителността към инсулин при хора с диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето. Изследователите също така съобщават за повишен антиоксидантен капацитет в организма.

6.Подобряване на работата на мозъка

Бразилските орехи имат мощни антиоксидантни ефекти, които могат да засилят функционирането на мозъка. Учените свързват намаляването на антиоксидантната функция с когнитивното увреждане и невродегенеративните заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Резултатите от проучване от 2014 г. сочат, че хората с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен от тези без заболяването. Малко мащабно проучване съобщава, че консумацията на един бразилски орех на ден в продължение на 6 месеца има положителни ефекти върху някои когнитивни функции сред възрастни хора с леки когнитивни увреждания (MCI) в сравнение с тези в контролна група. Този резултат може да се дължи на ядките, обърнали дефицита на селен. Скорошно проучване обаче не открива връзка между нивата на селен и познавателната способност. Необходими са повече изследвания, за да се разкрие как селенът влияе на познанието и да се определи дали той може да предотврати или лекува неврогенеративни заболявания.

Когато става въпрос за бразилските ядки, повече не е непременно по-добре. Хората трябва да ограничат приема на бразилски орех до няколко ядки на ден.

Като член на семейството на дървесните орехи, бразилските орехи могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. Според Американския колеж по алергия, астма и имунология, приблизително 25 до 40 процента от хората, които имат алергия към фъстъци, реагират на поне един вид дървесна ядка.

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian