ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КОКОСОВО МАСЛО В ЯСТИЯТА СИ?

В готвенето всички използваме мазнина в почти всяко ястие, независимо дали е сладко или солено. Някои хора си мислят, че тя е вредна за здравето и заради това се опитват да избягват използването й, когато е възможно, но това съвсем не е вярно. Докато някои мазнини, като хидрогенираните, рафинираните и трансмазнините действително ни вредят, то други имат десетки ползи за здравето ни и е препоръчително да ги консумираме ежедневно. Една от най-полезните от тях, подходяща за всекидневна употреба, е кокосовото масло.

Какво представлява кокосовото масло?

Кокосовото масло се добива от вътрешната месеста част на кокосовия орех, наречена “копра”. Процесът, който се използва за получаването му е студено или горещо пресоване. Трябва да имаме предвид, че най-полезните храни са тези, които са максимално натурални и по-малко преработвани. В този ред на мисли, най-полезният вариант на кокосовото масло е натуралното студено пресовано кокосово масло, защото тогава можем да се възползваме от всички негови здравословни ползи, които са наистина много!

Видове кокосово масло:

Основните видове кокосово масло, които можем да открием са 4:

 • натурално нерафинирано кокосово масло, получено от пресни кокосови орехи
 • рафинирано кокосово масло, получено от изсушена кокосова копра
 • хидрогенизирано кокосово масло
 • фракция от кокосово масло

Както споменахме в горната подточка, най-полезният и здравословен вариант на кокосовото масло е натуралното, нерафинирано, студенопресовано кокосово масло.

Хранителна стойност на кокосовото масло

В 100 мл натуралното, нерафинирано, студенопресовано кокосово масло се съдържат ориентировъчно:

 • 900 kcal
 • 100 г мазнини
 • 0 г трансмазнини
 • 0 г холестерол
 • 0 г въглехидрати
 • 0 г захари
 • 0 г белтъчини
 • 51% лауринова киселина (антибактериални, противогъбични, антипаразитни и противовирусни свойства, и др.)
 • 7.8% каприлова киселина (антибактериални, противогъбични, антипаразитни и противовирусни свойства, регулира холестерола, благоприятно действие при болестта на Крон и др.)
 • 19.5% миристинова киселина (антибактериални, антимикробни, противогъбични и противовирусни свойства, подсилва имунитета и др.)
 • 6.5% капринова киселина

Както се вижда, лауриновата киселина присъства в най-голямо количество в кокосовото масло, а реално, тя се среща изключително рядко в природата. Това го прави още по-ценно.

90% от кокосовото масло са лесноразградими мастни киселини, които се превръщат в енергия в черния дроб и не се съхраняват в тялото като мазнини. В допълнение, кокосовото масло съдържа 5-6% полиненаситени мастни киселини и 1.5-2% мононенаситени мастни киселини.

В състава на кокосовото масло влизат още поли-феноли, витамин Е, витамин К и желязо.

Защо кокосовото масло е по-добро от останалите мазнини, с които готвим?

Първата причина винаги да избираме да готвим с кокосово масло е, защото то е в много пъти по-здравословно от повечето от останалите мазнини. Точните му здравословни ползи ще открием в следващата точка.

Втората причина е, че то издържа на високи температури без да се деформира. Знаем, че когато готвим с някои от най-познатите мазнини, като зехтин и слънчогледово олио, високата температура разрушава структурата им, като здравословните им ефекти се премахват и дори стават вредни за нас. Разликата между тях и кокосовото масло е, че то е стабилно дори и при много високи температури, като не изгаря и запазва всичките си полезни свойства.

Третата причина е, че кокосовото масло не гранясва и не образува трансмазнини. Това е важно, защото знаем, че няма да стане негодно за консумация и няма да окаже неблагоприятни последствия за здравето ни.

Четвъртата причина, разбира се, е вкусът! Кокосовото масло придава несравнима екзотична нотка на ястието, като е подходящо не само за десерти, но е идеално допълнение и към солените ястия. 

Важни ползи на кокосовото масло за здравето

Ползите на кокосовото масло не са свързани само с употребата му като продукт за директна консумация. То е изключително полезно и в козметичния свят, като има множество ползи за здрвето на кожата, лицето, устните и косата. Сега ще разкажем за различните му предимства.

 • Подпомага отслабването, горенето на мазнините и усвояването на хранителните вещества

Излишните килограми обикновено се складират от тялото под формата на мастни депа. Когато “изгаряме” тези мазнини, те се превръщат в енергия и ние се чувстваме тонизирани.

Кокосовото масло е богато на средноверижни триглицериди, които доказано ускоряват метаболизма и спомагат за превръщането на подкожните мазнини в енергия. Според научно проучване, ако приемаме 2 супени лъжици кокосово масло дневно, тялото ще увеличи енергийния си разход с 5% на ден, като необходимата енеригя ще си набавя от мастните депа в организма ни.

Теглото ни главно зависи от калориите, които приемаме, но и типа им също има значение. Например, ако в готвенето започнем да използваме само кокосово масло вместо слънчогледово олио, тогава ще примаме подобни калории, но ефектът върху организма ще бъде в пъти по-добър.

 • Намалява апетита

Друга причина да включим кокосовото масло в диетата си за отслабване е, че то намалява апетита и желанието ни да поглъщаме повече храна. Когато организмът ни обработва кокосовото масло се произвеждат кетони, които е доказано, че намаляват чувството на глад.

Правени са различни изследвания, които доказват това, като в едното хората, които консумирали кокосово масло за определения период, намалили дневния си калориен прием с 256 калории. Според друго изследване, ако приемаме кокосово масло сутрин, ще ядем по-малко на обяд.

Намаляването на апетита и приетите калории неминуемо води и до намаляване на телесното тегло – отслабване. То, от своя страна, повишава самочувствието и намалява риска от множество болести.

 • Има силно антибактериално, противовъзпалително и противовирусно действие

Кокосовото масло е чудесен природен продукт, който засилва имунитета ни и ни предпазва от различни болести. Когато го консумираме, то убива вредните бактерии и гъбичките, но уникалното при него е, че запазва всички полезни бактерии в устната ни кухина и червата ни.

Както знаем, здравето ни до голяма степен се крепи на полезните бактерии в червата. Кокосовото масло ги предпазва, като унищожава само вредните патогени.

Част от зловредните бактерии, от които кокосовото масло доказано ни предпазва, са Escherichia coli, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans и др.

 • Регулира холестерола и предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Триглицеридите със средна верига, за които говорихме по-горе, спомагат за повишаване нивата на добрия холестерол и понижаване на лошия. По този начин се намалява възможността от запушване на кръвоносни съдове и работата на сърцето се улеснява, а шансът от заболявания спада.

 • Предпазва зъбите и венците

Много хора внимателно подбират пастата си за зъби и водата за уста, които използват, за да защитят устата и зъбите си от болести и проблеми. Кокосото масло обаче предлага много по-лесен и 100% натурален начин за идеална защита на цялата устна кухина. Дори, този метод на устна хигиена е използван още от индианците от хилядолетия.

Както вече разбрахме, то има силни антибактериални свойства. Можем да го използваме за жабурене на устата и натриване на венците, като това ще подобри здравето им и ще премахне лошия дъх. Това се случва, защото много от зловредните бактерии биват убити и не могат да създават проблеми в устата ни. В този ред на мисли, кокосовото масло предотвратява образуването на плака.

В допълнение, то не позволява разпространението на бактерии от устата към други части от тялото ни, като по този начин ни предпазва от разболяване.

 • Бързо зарежда организма с енергия, премахва умората и намалява стреса

Както споменахме, кокосовото масло стимулира изгарянето на излишните телесни мазнини и по този начин драстично повишава енергията на организма.

 • Ускорява процеса на оздравяване на тъканите

Когато имаме увредени тъкани, например синина или рана, можем да намажем областта с кокосово масло. То ще я дезинфекцира и ще я защити от попадането на нови замърсители. Освен това, то има успокояващ ефект и ще съкрати времето за оздравяване, като може да намали чувството на болка.

 • Укрепва косата

Кокосовото масло е източник на полезни мазнини и витамин Е, които не само могат да подхранят клетките на кожата ни, но и могат да заздравят косата и космените ни фоликули. Според изследвания, маслото от кокос може директно да проникне в сърцевината на косъма и да му въздейства, като прави косата по-издръжлива, гъвкава и здрава.


– Хидратира кожата

Както казахме в горната подточка, кокосовото масло съдържа полезни мазнини и витамин Е, които имат значителни ползи за здравето на кожата ни. По този начин то спомага за хидратирането на клетките, като в същото време ги предпазва от изсушаване. Друго негово действие е, че подхранване на клетъчните мембрани на кожните клетки и по този начин се добива и несравнимият млад и здрав вид на кожата.

Допълнително, кокосовото масло ни предпазва от различни кожни заболявания, като атопичен дерматит и др, благодарение на противовъзпалителното му действие. Най-хубавото е, че когато го нанасяме, то ни осигурява невидима защита, през която не могат да преминат зловредни замърсители.

 • Осигурява защита от UV лъчите на слънцето

Кокосовото масло може да допълни набора ни от слънцезащитни продукти поради свойството си да защитава от ултравиолетовите (UV) лъчи. Те са основният причинител на бръчки, пигментни петна и други кожни несъвършенства.

Не е препоръчително да използваме само кокосово масло за слънцезащита, защото то блокира само 20% от UV лъчите(повечето слънцезащитни кремове ни предпазват от  90% от UV лъчите) и има SPF фактор 7. 

Въпреки това, то все пак предпазва от слънцето, а в комбинация с ползите си за здравето на кожата, със сигурност може да влезе в чантичката ни за плажа.


– Действа като природен дезодорант

Неприятната миризма при изпотяване често е причинена от определени бактерии по кожата ни. Както разбрахме, кокосовото масло е отличен убиец на вредните бактерии и по този начин, след като се справи с бактериите, причиняващи лошата миризма, ние всъщност ще започнем да миришем добре. 

Ако искаме да ухаем на нещо конкретно, можем да смесим кокосовото масло с любимото ни етерично масло и по този начин да създадем своя натурален парфюм.

 • Лесно премахва грима

Можем да използваме кокосовото масло дори когато искаме да премахнем грим от лицето си. За целта трябва да потопим памуче/тампонче в кокосово масло и да го нанесем върху зоната, която искаме да почистим. Започваме да търкаме леко и нежно, и гримът бързо и лесно ще падне.

 • Идеален балсам за подхранване на устните

Действително, кокосовото масло е идеален балсам за устни с по-добро действие от повечето алтернативи на пазара. То действа отлично при напукани и сухи устни, защото ги хидратира, омекотява и подхранва. В допълнение на това, през лятото то осигурява лека защита от слунцето, а през зимата – предотвратява изсъхвания и напуквания, като защитава и от вятъра. Това го прави идеално за хора с чувствителни устни, както и за такива, които искат допълнителна защита.

ТУК можете да направите своята поръчка за кокосово масло върджин

ТУК можете да поръчате кокосово масло екстра върджин

Коментари

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian