Описание
Боб Египет
Произход: Египет
Препоръчително е да накиснете боба в студена вода за 8-10 часа преди варене.
Време за варене: 30-50 минути.
Хранителна информация | 100г | % от РКП* |
---|---|---|
Енергийна стойност (kJ) | 1764 | 18,5% |
Енергийна стойност (kcal) | 370 | 18,5% |
Мазнини (g) | 0,9 | 1,3% |
от които наситени мастни киселини (g) | 0,2 | 1% |
Въглехидрати (g) | 60 | 23,1% |
от които захари (g) | 2,1 | 2,3% |
Влакнини (g) | 15 | – |
Белтъци (g) | 23 | 46% |
Сол (g) ** | 0,04 | 0,7% |
Фасулът (бобът) е растение от семейство бобови, пренесено в Европа от Южна Америка повреме на Великите географски открития. Той е увивно растение с плодове във формата на шушулки (чушки или бобове), в които се намират смената му. Взависимост от чушката, цвета и вкусовите качества на семената има много и разнообразни сортове.
Хранителни ползи:
Бобът има много висока хранителна стойност, тъй като е богат на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Съдържа и много витамини от групите В и С.