Брашното от рожков е супер храна, богата на витамини и минерали

РОЖКОВ

Рожковът е родом от източното Средиземноморие, където се отглежда в продължение на 4000 години. Той е бил известен още от древни времена като хляба на свети Йоан или зърна скакал, тъй като шушулките на растението погрешно се смятали за „скакалците“, които Йоан Кръстител ял в пустинята.

Докато какаото често е хвалено като суперхрана, малък процент от жените (а понякога и мъжете) имат отрицателни странични ефекти, включително главоболие и раздразнителност. Какаото е стимулант, така че въпреки че количеството кофеин е минимално, тези, които са чувствителни, могат да имат затруднения със съня или да се почувстват „навити” от употребата на какао. В тези случаи брашното от рожков може да бъде чудесна алтернатива! И въпреки че рожковът никога не може да замести истинския вкус на шоколада, има причини да се насладите на тази суперхрана и на нейните прекрасни здравословни пози.

На вкус е подобен на шоколад с карамелени нотки и често се намира в прахообразна форма. Изследванията показват, че брашното от рожков може да подобри храносмилането, да помогне за успокояване на болки в гърлото и кашлица и да понижи холестерола. Освен това е естествено сладък, с ниско съдържание на калории, практически без мазнини и богат на протеини, както и на витамини А, В и D и минерали: магнезий, калций, желязо, фосфор, калий, манган, барий, никел и мед.

РОЖКОВ

Коментари