ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ С ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА

ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ С ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА

Една от неизменните подправки в кулинарията и особено при десертите е канелата. С добавянето й в повечето десерти, напитки и дори в някои основни ястия, се прибавя и характерният й, завладяващ и магичен аромат, който е любим на почти всеки човек. Част от...

повече информация
ЗДРАВОСЛОВЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД, МММ…😍

ЗДРАВОСЛОВЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД, МММ…😍

Течен шоколад, едно от най-любимите сладки изкушения на малки и големи. Какво по-хубаво от това да е здравословен? В днешно време има десетки предложения за продукта на различни марки, но общото между повечето от тях е, че съдържат голямо количество вредни съставки,...

повече информация
СТАФИДИТЕ – СКЪПОЦЕННИ КАМЪЧЕТА

СТАФИДИТЕ – СКЪПОЦЕННИ КАМЪЧЕТА

Златни, зелени или черни скъпоценни камъчета – това са стафидите. Те са получени чрез изсушаване на гроздето (бяло или червено), на слънце или в сушилни. А ето защо са толкова полезни за нас и здравето ни. Повишаване на теглото - Стафидите, както и всички сушени...

повече информация
ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ НА ФЪСТЪЦИТЕ

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ НА ФЪСТЪЦИТЕ

Когато кажем на приятел да вземе ядки от магазина, той обикновено се връща с пакет фъстъци. Данните показват, че те са едни от най-популярните ядки у нас и почти всички хора обожават вкуса им. Освен това, те са и изключително полезни, като подпомагат здравето ни и ни...

повече информация
СУСАМЪТ И ПОЛЗИТЕ МУ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

СУСАМЪТ И ПОЛЗИТЕ МУ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

Сусамовите семена са едни от най-предпочитаните в България, а и в света. Широко разпространени са в кулинарията - често се използват в салати, основни ястия и десерти, както и за поръска на различни закуски. Сусамът е основна съставна част и на някои видове халви и...

повече информация
ФУРМИТЕ – ХРАНА ЗА БОГОВЕТЕ!

ФУРМИТЕ – ХРАНА ЗА БОГОВЕТЕ!

Фурмите са плодовете на финиковата палма, наричана още "дървото на живота". Това име е получено, защото след смъртта, този вид палма се възражда с млади издънки от корените. Не е случайно и името "финикова" палма. То идва от легендарната птица феникс, символ на...

повече информация
13  ЗДРАВОСЛОВНИ ПРИЧИНИ ЗАЩО ДА ЯДЕШ ПОВЕЧЕ БАДЕМИ ВСЕКИ ДЕН

13 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРИЧИНИ ЗАЩО ДА ЯДЕШ ПОВЕЧЕ БАДЕМИ ВСЕКИ ДЕН

Хората консумират ядки в различни ситуации - когато се срещат с приятели, когато искат да хапнат нещо хранително и полезно между основните хранения, когато готвят и др. Ядките са перфектната храна за всякакви поводи, но знаем ли колко са полезни те в действителност?...

повече информация
КАК ДА СИ ИЗПУКАМЕ ПУКАНКИ?

КАК ДА СИ ИЗПУКАМЕ ПУКАНКИ?

Кой може да устои на една пълна купа с пресни хрупкави пуканки, от които се разнася страхотен аромат на масло? Ние ли? Не, не и ние. Ами вие? Следващия път, когато се опъвате на дивана за новия епизод от любимия сериал, или чакате няколко приятели за по бира, не му...

повече информация
Защо ядките са полезни за Вас и 7 здравословни начина как да ги използвате?

Защо ядките са полезни за Вас и 7 здравословни начина как да ги използвате?

Ядките са здравословни енергийни центрове, пълни с протеини, фибри и здравословни мазнини. Ето седем вкусни начина да ги използвате всеки ден! Искало ли ви се е някога да имате малко повече сиво вещество, за да си спомните къде сте оставили ключовете си? Е, правилните...

повече информация
ЯДКИТЕ И ПРИЕМЪТ ИМ ОТ ДЕЦА

ЯДКИТЕ И ПРИЕМЪТ ИМ ОТ ДЕЦА

Ядките могат да се консумират самостоятелно като бърза и здравословна закуска или да се използват за добавяне на хрупкавост и разнообразие към рецептите. Суровите или печени и несолени ядки са най-здравословният вариант. Ядките с добавена сол или захар по възможност...

повече информация
НАКИСВАНЕ НА СУРОВИ ЯДКИ, БОБОВИ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, ЗАЩО И КАК?

НАКИСВАНЕ НА СУРОВИ ЯДКИ, БОБОВИ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, ЗАЩО И КАК?

Предполагаме и вие често се обръщате към суровите ядки и семена като към здравословен източник на полезни мазнини и протеин. А често ги използвате и когато искате да похапнете нещо набързо. Част от менюто ни са и много зърнени и бобови култури. Но знаем ли всъщност...

повече информация
КОНСУМАЦИЯТА НА ЯДКИ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО ПРИ ХОРА С ДИАБЕТ ТИП 2

КОНСУМАЦИЯТА НА ЯДКИ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО ПРИ ХОРА С ДИАБЕТ ТИП 2

Една шепа ядки на ден, като орехи, бадеми и шам фъстък, може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при възрастни с Диабет тип 2. Това гласи проучване, ръководено от изследователи от Харвард Т.Х. Чан училище по обществено здраве. Проучването...

повече информация
Шоколадови трюфели с орехови ядки

Шоколадови трюфели с орехови ядки

Ето и една бърза рецепта за шоколадови трюфели, оваляни в орехови ядки. Бързи, лесни, вкусни, без много приготовления. Съставки: - 1/2 чаша шоколадов чипс https://sladkatakushta.com/ - 4 супени лъжици крема сирене - 1-1/2 чаши захар - 3/4 чаена лъжичка есенция ванилия...

повече информация
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЯДКИТЕ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЯДКИТЕ?

Семена, бобови растения или плодове? В кулинарния свят отговорът е „да“ и на трите. Въпреки че ботаническата дефиниция на ядка е доста ясна, кулинарната употреба на думата „ядка“ е доста разнообразна. Докато бадемите, кашуто, шам фъстъкът и орехите технически са...

повече информация
13 ВИДА ЧЕСТО СРЕЩАНИ И ИЗПОЛЗВАНИ ЯДКИ

13 ВИДА ЧЕСТО СРЕЩАНИ И ИЗПОЛЗВАНИ ЯДКИ

Ядките постоянно се рекламират като здравословна закуска. Въпреки това, има толкова много различни видове ядки и всички те имат своите силни и слаби страни, когато дойде време да готвите с тях. Ето и едни от най-често консумираните ядки. БАДЕМИ...

повече информация
БЕЗГЛУТЕНОВО БРАУНИ С БАДЕМИ И БОРОВИНКИ

БЕЗГЛУТЕНОВО БРАУНИ С БАДЕМИ И БОРОВИНКИ

Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността. По стар обичай Възкресение Христово се чества в продължение на 3 дни, а приготовленията за неговото отбелязване започват по време на Страстната седмица. Яйцата се боядисват рано сутринта на...

повече информация
СУРОВИ БИСКВИТИ С ШАМ ФЪСТЪК

СУРОВИ БИСКВИТИ С ШАМ ФЪСТЪК

Великденските празници са точно зад ъгъла, затова ще Ви споделим тази рецепта за сурови бисквитки с шам-фъстък. В тях няма изкуствени хранителни оцветители, а само някои естествено зелени съставки като шам-фъстък и моринга на прах. Споделете тези вкусни, пълни с...

повече информация
КЕДРОВИ ЯДКИ – ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

КЕДРОВИ ЯДКИ – ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Кедровите ядки са питателна закуска, които могат да се консумират сурови или печени. Могат да се добавят към салати, да се поръсват отгоре с хумус и да се смесват като част от песто и други сосове. В Европа семената се добиват от Pinus pinea - италианска...

повече информация
ДОМАШНО БАДЕМОВО МЛЯКО

ДОМАШНО БАДЕМОВО МЛЯКО

ДОМАШНО БАДЕМОВО МЛЯКО   Количество: около 6 чаши бадемово мляко Съставки: 2 чаши сурови бадеми Вода за накисване 8 фурми без костилка ½ чаена лъжичка морска сол 1 ванилова шушулка Инструкции: 1. Поставете бадемите в буркан и напълнете до...

повече информация
МЕДЪТ И ПОЛЗИТЕ МУ ЗА ЧОВЕКА

МЕДЪТ И ПОЛЗИТЕ МУ ЗА ЧОВЕКА

Медът има огромни ползи за здравето на човек и играе роля в много домашни лекарства и лечения с алтернативна медицина. Той съдържа малки количества от някои хранителни вещества, но повечето хора обикновено не консумират достатъчно мед, за да бъде важен хранителен...

повече информация
„КАФЯВОТО ЗЛАТО НА БОГОВЕТЕ“ – СУРОВИ КАКАОВИ ЗЪРНА

„КАФЯВОТО ЗЛАТО НА БОГОВЕТЕ“ – СУРОВИ КАКАОВИ ЗЪРНА

Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво, то ражда големи светло жълти шушулки, в които се поместват  какаовите зърна. Дървото се отглежда в топлите земи на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Неговите ядки, след определена преработка, се...

повече информация
BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian
BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussian