5 ЯДКИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ НЕ СА ЯДКИ
Кой не обича ядки? Но знаете ли, че не винаги в купичката пред вас има точно такива? Защото се оказва, че повечето от вкусните лакомства, които наричаме ядки, всъщност не заслужават името си. Ботаниците определят "ядка" като сух плод с едно семе, затворен в твърда...
ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО И КОЖАТА С ЯДКИ КАШУ
Известни още като индийски фъстък, ядките кашу са изключително добър помощник за регулиране на общия холестерол. Ползите за сърдечносъдовата система са известни отдавна. Медът в кашуто регулира функцията на нервната система, а желязото, съдържащо се повече в суровото...
ЩО Е ТО ГОДЖИ БЕРИ И КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ НЕГО?
Maлкитe чepвeни плoдчeтa, пpoизxoждaщи oт Aзия ca бeзцeнeн изтoчник нa пoлeзни xpaнитeлни и лeчeбни cъcтaвки – истинска суперхрана. Плoдoвeтe нa дpъвчeтo Licium Barbarum ce кoнcyмиpaт oт милиoни xopa пo cвeтa пo paзлични пpичини – лeчeниe, eнepгиeн внoc, cтимyлиpaнe...
СУПЕРХРАНА НА БЪДЕЩЕТО-КОЯ Е ТЯ?
Конопеното семе, да точно то! Какво представлява конопеното семе? Какви са ползите от него и дали то наистина е суперхрана на бъдещето? На това ще ви отговорим по-надолу. Конопеното семе идва от растението коноп, но не съдържа никакви активни психоактивни вещества (за...
ШАМ ФЪСТЪК И ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ
Ще се изненадате колко полезни хранителни вещества е събрал в себе си шам фъстъкът. Вкусни, с неподражаем вкус и мирис, тези ядки са любими на мнозина - универсално средство за зареждане с нови сили. Ядката шам фъстък е известна с изключително богатия си химичен...
НАЙ-ДОБРИТЕ “МОЗЪЧНИ” ХРАНИ ЗА ЗАКУСКА.
Часовникът звъни, едва ставате от леглото, чудите се какво да облечете, вече закъснявате, а дори и закуската не е приготвена. Изкушени сте да я пропуснете, нали? Много изследвания обаче са направени относно връзката между закуската и функционирането на мозъка, като се...
ЗАЩО МЪЖЕТЕ ТРЯБВА ДА КОНСУМИРАТ ТИКВЕНИ СЕМКИ?
Осъзнаването на здравето и благосъстоянието на мъжете е почти ограничено до фитнес залите и тренировките. В стремежа си да постигнат привлекателна физика, мъжете обикновено пренебрегват нюансите на здравото тяло. Много мъже се сблъскват с различни проблеми, свързани с...
КЕТО РЕЖИМ И ЯДКИТЕ ЗА НЕГО
Кето режимът е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Ако драстично намалите приема на въглехидрати, тялото ви ще бъде приведено в метаболитно състояние, което също се нарича кетоза (оттук и името кетогенна диета). Ако тялото ви е...
БИСКВИТИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ И СТАФИДИ
Представяме Ви рецепта за таханови бисквитки с овесени ядки, стафиди и орехи от предложенята на Royal Nuts за месец юни. Тахановите бисквитки се приготвят лесно и са много вкусни със сутрешното кафе или чай. Необходими продукти: 200 гр. сусамов тахан 250 гр. мед, ние...
ТАХАН – ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО И ПРИЛОЖЕНИЯ В КУХНЯТА
Колко вида тахани познавате? А колко от тях сте опитвали? Знаете ли къде и как да ги използвате, или пък какви са ползите им за здравето? На тези и още много въпроси отговаряме в следващите редове. За таханите започна да се говори все по-често през последните години....
ЛЕСНИ, ВКУСНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ С КАКАО
В блога вече се запознахме с какаото и неговите безспорни здравословни ползи, познати на човека още от далечни времена. Всъщност, то било свещено за ацтеките и те смятали, че е подарък от бог Кетцалкоатъл. Освен това, какаото често било използвано като разменна...
ЗАРЕДИ СЕ С ЕНЕРГИЯ ЧРЕЗ ХРАНАТА!
Много от нас често се чувстват уморени в ежедневието си - нямат енергия, тонусът им е нисък и съответно, това резултира в куп неприятни последствия: трудоспособността, продуктивността и концентрацията спадат, напрежението се покачва, а от там, расте и...
КАК ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ПО-ДОБРЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО?
Лятото е любим сезон на много от нас, защото се свързва с топлина, море, почивка и често предизвиква приятни емоции. Но можем ли да се чувстваме дори още по-добре през този сезон и с на пръв поглед незначителни корекции по ежедневието си да бъдем в пъти по-здрави? Да!...
ЗДРАВОСЛОВНО ПАНЕТОНЕ ЗА ВЕЛИКДЕН
Приготовленията за Великден започват с вкусни великденски сладкиши и боядисване на великденски яйца. Какво по-хубаво от домашен козунак под формата на панетоне? Без млечни продукти, без зърнени брашна, без мая и без рафинирана захар. Сочни сушени плодове, ядки, аромат...
ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КОКОСОВО МАСЛО В ЯСТИЯТА СИ?
В готвенето всички използваме мазнина в почти всяко ястие, независимо дали е сладко или солено. Някои хора си мислят, че тя е вредна за здравето и заради това се опитват да избягват използването й, когато е възможно, но това съвсем не е вярно. Докато някои мазнини,...
ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ С ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА
Една от неизменните подправки в кулинарията и особено при десертите е канелата. С добавянето й в повечето десерти, напитки и дори в някои основни ястия, се прибавя и характерният й, завладяващ и магичен аромат, който е любим на почти всеки човек. Част от...
ЗДРАВОСЛОВЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД, МММ…😍
Течен шоколад, едно от най-любимите сладки изкушения на малки и големи. Какво по-хубаво от това да е здравословен? В днешно време има десетки предложения за продукта на различни марки, но общото между повечето от тях е, че съдържат голямо количество вредни съставки,...
СТАФИДИТЕ – СКЪПОЦЕННИ КАМЪЧЕТА
Златни, зелени или черни скъпоценни камъчета – това са стафидите. Те са получени чрез изсушаване на гроздето (бяло или червено), на слънце или в сушилни. А ето защо са толкова полезни за нас и здравето ни. Повишаване на теглото - Стафидите, както и всички сушени...
ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ НА ФЪСТЪЦИТЕ
Когато кажем на приятел да вземе ядки от магазина, той обикновено се връща с пакет фъстъци. Данните показват, че те са едни от най-популярните ядки у нас и почти всички хора обожават вкуса им. Освен това, те са и изключително полезни, като подпомагат здравето ни и ни...
СУСАМЪТ И ПОЛЗИТЕ МУ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ
Сусамовите семена са едни от най-предпочитаните в България, а и в света. Широко разпространени са в кулинарията - често се използват в салати, основни ястия и десерти, както и за поръска на различни закуски. Сусамът е основна съставна част и на някои видове халви и...
ФУРМИТЕ – ХРАНА ЗА БОГОВЕТЕ!
Фурмите са плодовете на финиковата палма, наричана още "дървото на живота". Това име е получено, защото след смъртта, този вид палма се възражда с млади издънки от корените. Не е случайно и името "финикова" палма. То идва от легендарната птица феникс, символ на...
13 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРИЧИНИ ЗАЩО ДА ЯДЕШ ПОВЕЧЕ БАДЕМИ ВСЕКИ ДЕН
Хората консумират ядки в различни ситуации - когато се срещат с приятели, когато искат да хапнат нещо хранително и полезно между основните хранения, когато готвят и др. Ядките са перфектната храна за всякакви поводи, но знаем ли колко са полезни те в действителност?...
КАК ДА СИ ИЗПУКАМЕ ПУКАНКИ?
Кой може да устои на една пълна купа с пресни хрупкави пуканки, от които се разнася страхотен аромат на масло? Ние ли? Не, не и ние. Ами вие? Следващия път, когато се опъвате на дивана за новия епизод от любимия сериал, или чакате няколко приятели за по бира, не му...
Защо ядките са полезни за Вас и 7 здравословни начина как да ги използвате?
Ядките са здравословни енергийни центрове, пълни с протеини, фибри и здравословни мазнини. Ето седем вкусни начина да ги използвате всеки ден! Искало ли ви се е някога да имате малко повече сиво вещество, за да си спомните къде сте оставили ключовете си? Е, правилните...
ЯДКИТЕ И ПРИЕМЪТ ИМ ОТ ДЕЦА
Ядките могат да се консумират самостоятелно като бърза и здравословна закуска или да се използват за добавяне на хрупкавост и разнообразие към рецептите. Суровите или печени и несолени ядки са най-здравословният вариант. Ядките с добавена сол или захар по възможност...
НАКИСВАНЕ НА СУРОВИ ЯДКИ, БОБОВИ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, ЗАЩО И КАК?
Предполагаме и вие често се обръщате към суровите ядки и семена като към здравословен източник на полезни мазнини и протеин. А често ги използвате и когато искате да похапнете нещо набързо. Част от менюто ни са и много зърнени и бобови култури. Но знаем ли всъщност...
КОНСУМАЦИЯТА НА ЯДКИ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО ПРИ ХОРА С ДИАБЕТ ТИП 2
Една шепа ядки на ден, като орехи, бадеми и шам фъстък, може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при възрастни с Диабет тип 2. Това гласи проучване, ръководено от изследователи от Харвард Т.Х. Чан училище по обществено здраве. Проучването...
ВКУСЕН СЛАДОЛЕД СЪС СУШЕНИ ЯГОДИ
Ето, че и лятото дойде. В горещите летни дни Ви представяме идея за сладолед, с ягодов вкус. С неустоим плътен вкус и аромат, чудесен за разхлаждане в горещините. Съставки: 400 г сушени ягоди...
Шоколадови трюфели с орехови ядки
Ето и една бърза рецепта за шоколадови трюфели, оваляни в орехови ядки. Бързи, лесни, вкусни, без много приготовления. Съставки: - 1/2 чаша шоколадов чипс https://sladkatakushta.com/ - 4 супени лъжици крема сирене - 1-1/2 чаши захар - 3/4 чаена лъжичка есенция ванилия...
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЯДКИТЕ?
Семена, бобови растения или плодове? В кулинарния свят отговорът е „да“ и на трите. Въпреки че ботаническата дефиниция на ядка е доста ясна, кулинарната употреба на думата „ядка“ е доста разнообразна. Докато бадемите, кашуто, шам фъстъкът и орехите технически са...
13 ВИДА ЧЕСТО СРЕЩАНИ И ИЗПОЛЗВАНИ ЯДКИ
Ядките постоянно се рекламират като здравословна закуска. Въпреки това, има толкова много различни видове ядки и всички те имат своите силни и слаби страни, когато дойде време да готвите с тях. Ето и едни от най-често консумираните ядки. БАДЕМИ...
БЕЗГЛУТЕНОВО БРАУНИ С БАДЕМИ И БОРОВИНКИ
Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността. По стар обичай Възкресение Христово се чества в продължение на 3 дни, а приготовленията за неговото отбелязване започват по време на Страстната седмица. Яйцата се боядисват рано сутринта на...
СУРОВИ БИСКВИТИ С ШАМ ФЪСТЪК
Великденските празници са точно зад ъгъла, затова ще Ви споделим тази рецепта за сурови бисквитки с шам-фъстък. В тях няма изкуствени хранителни оцветители, а само някои естествено зелени съставки като шам-фъстък и моринга на прах. Споделете тези вкусни, пълни с...
КЕДРОВИ ЯДКИ – ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО
Кедровите ядки са питателна закуска, които могат да се консумират сурови или печени. Могат да се добавят към салати, да се поръсват отгоре с хумус и да се смесват като част от песто и други сосове. В Европа семената се добиват от Pinus pinea - италианска...
ДОМАШНО БАДЕМОВО МЛЯКО
ДОМАШНО БАДЕМОВО МЛЯКО Количество: около 6 чаши бадемово мляко Съставки: 2 чаши сурови бадеми Вода за накисване 8 фурми без костилка ½ чаена лъжичка морска сол 1 ванилова шушулка Инструкции: 1. Поставете бадемите в буркан и напълнете до...