Ето, че и лятото дойде. В горещите летни дни Ви представяме идея за сладолед, с ягодов вкус. С неустоим плътен вкус и аромат, чудесен за разхлаждане в горещините.
Съставки:
- 400 г сушени ягоди https://royalnuts.bg/%d1%8f%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b0/
- 1-2 ч.ч. лимонов сок
- 600 мл сладкарска сметана
- 300 мл пълномаслено мляко
- 150 г бяла пудра захар
- 5 жълтъка https://www.zdrave.to/zdravoslovno-hranene/zhlttsite-vredni-ili-polezni-sa-za-zdraveto
- 2 супени лъжици екстракт от ванилия
- филиран бадем за поръска https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd/
Начин на приготвяне:
Сложете ягодите в кухненски робот или блендер и ги разбийте на пюре, след което добавете лимоновия сок на вкус – ако ягодите са много кисели, сложете по-малко.
Загрейте сметаната и млякото в тиган без да кипва. Разбийте захарта и жълтъците в купа за една-две минути. Бавно изсипете горещата сметанова смес в яйцата, като разбивате. След като се измешат напълно, прецедете през цедка обратно в тигана. Внимателно гответе на слаб огън, докато леко се сгъсти – трябва да покрие задната част на лъжицата ви и да остави канал, ако прокарате пръст през нея. Внимавайте да не го препечете. Прехвърлете в купа. Покрийте и охладете за 1 час.
Разбъркайте ягодовото пюре и ванилията в студения крем. Опитайте, за да видите дали има нужда от още малко лимон или ванилия.
Замразете сладоледа в машина за сладолед или контейнер във фризера. Ако нямате машина за сладолед, замразете за 4 часа, като разбивате енергично или бъркайте в кухненски робот на всеки час, за да премахнете всички ледени кристали. Можете да съхранявате във фризера до два месеца.
Преди консумация, поръсате с филиран бадем по желание или други ядки по Ваш вкус. Приятен апетит!