БЕЗГЛУТЕНОВО БРАУНИ С БАДЕМИ И БОРОВИНКИ

Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността. По стар обичай Възкресение Христово се чества в продължение на 3 дни, а приготовленията за неговото отбелязване започват по време на Страстната седмица.

Яйцата се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или Велика събота, като първото яйце задължително се потапя в червена боя, символизираща Христовата кръв. На Великден сутринта със същото яйце се прави кръстче по челата на децата, а след това и на останалите членове семейство. Яйцето се слага на видно място в дома, където ще подмени миналогодишното яйце, донесло здраве, благополучие и късмет на всички обитатели на дома. Много древни народи са считали че, яйцето за символ на прераждането и новото начало.

Традиционно боядисаните яйца по принцип са достатъчна декорация за масата, особено сега, когато има предостатъчно разнообразни идеи и методи за украсяването им. Но ако ти се отдаде възможност, не пропускай да добавиш и тематичен десерт за празника. Това безглутеново брауни е чудесно допълнение към празничната Великденска трапеза!

Необходими съставки:

50 г нарязани бадеми https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2/

150 г смлени бадеми (бадемово брашно) https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be-200-%d0%b3%d1%80/

175 г боровинки червени https://royalnuts.bg/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

225 г екстра черен шоколад

225 г масло

3 големи яйца

200 г пудра захар

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната си до 200°C с вентилатор
  2. Намажете с мазнина квадратна форма за печене.
  3. Разтопете шоколада и маслото внимателно на водна баня и отстранете от котлона.
  4. В сместа разбъркайте захарта, докато се разтвори. Оставете да се охлади малко.
  5. Междувременно в купа разбийте яйцата, добавете смлените бадеми, боровинките и нарязаните бадеми.
  6. Прибавете към получената смес разтопения шоколад и разбъркайте внимателно.
  7. Изсипете сместа в подготвената форма и загладете отгоре.
  8. Печете 25-30 минути на 180 °C – горната част ще стегне, но средата ще изглежда малко лепкава.

Оставете да изстине, след което нарежете на квадрати и се насладете!

По желание можете да добавите стафиди, орехи и други ядки и сушени плодове, които можете да откриете на https://royalnuts.bg/

Коментари